Hoe stel je je werkplek goed in? Inrichting werkomgeving

Hoe richt ik mijn werkplek in?

Goede werkprestaties leveren begint bij de inrichting van een comfortabele werkomgeving. Omdat je er dagelijks veel tijd doorbrengt, is het van groot belang dat je je er fijn voelt en goede prestaties kunt leveren. Er zijn verschillende aspecten die je het best meeneemt bij de inrichting van jouw werkplek. Ook delen we een aantal tips die je kunt overwegen. Lees dus vooral verder.

Ergonomie:

Bij het inrichten van een werkruimte staat de ergonomie centraal. Er zijn meerdere elementen die een ergonomische werkplek creëren. We hebben ze voor je op een rijtje gezet zodat je goed kan inschatten wat je nodig hebt en waarom bepaalde factoren zo van belang zijn.

Zorg ervoor dat je een goede bureaustoel tot je beschikking hebt. Het grootste gedeelte van de dag zul je mogelijk op je bureaustoel doorbrengen. Het is dan wel fijn als je een comfortabele bureaustoel hebt. Om er achter te komen welke bureaustoel de juiste voor je is, let je het best op de volgende punten. Indien je op alle aspecten een positief antwoord kunt geven, weet je perfect welke bureaustoel bij je past:

  1. Zithoogte. Om comfortabel te kunnen zitten, is het belangrijk dat je de zithoogte van de stoel kunt aanpassen ten opzichte van je lichaamslengte. Dat wilt zeggen dat je benen een hoek van 90 graden vormen wanneer je zit. Daarbij hoor je in staat te zijn om je voeten vlak op de grond te houden wanneer je achterover leunt.
  2. Leuning. Staat de ruglening vast of kan deze bewogen worden? Dit is een typisch verschil tussen een ergonomische bureaustoel en een standaard bureaustoel. Bij een ergonomische bureaustoel heb je de optie om de rugleuning vast te zetten of juist los te laten. Wanneer je dan terugdruk biedt aan de stoelleuning, beweegt deze mee met het lichaam (afhankelijk van de hoeveelheid druk dat je bied).
  3. Vijfsterrenkruisvoet. Een goede bureaustoel heeft een vijfsterrenkruisvoet, waarbij de draaibare voet op een plek staat die op z’n minst vijf keer zo groot is als de maximale zitdiepte. Hierdoor krijgt de step extra stabiliteit. De wielen moeten goed afgestemd zijn op de vloer waarop de stoel terecht komt. Naast dat je er soepel mee kunt rijden en dus je rug niet hoeft te belasten, voorkom je er ook mee dat je krassen in de vloer krijgt. Ook de wielen zijn dus erg belangrijk.
  4. Materialen. Bij het ontwerpen van een bureaustoel worden vele materialen gebruikt. Maak een goede afweging tussen bescherming, onderhoudsgemak en comfort. Je kiest het best voor een zware en robuuste bureaustoel die langdurige zware belasting goed aankan. Wat de stoelbekleding betreft, kies je het best voor een ademende stof die je makkelijk kunt onderhouden. Mocht je perongeluk thee of koffie morsen, dan valt het goed schoon te maken.
  5. Armleuning. Ook voor de armleuningen geldt dat ze de juiste hoogte moeten hebben. Een goede ergonomische bureaustoel heeft armsteunen die verstelbaar zijn, soms zelfs in de hoogte, diepte en breedte.
  6. Comfort. Als je lange dagen op een bureaustoel doorbrengt, is het van cruciaal belang om een goed op maat afgestemde bureaustoel te kopen. Bij een verkeerde houding kun je lichaamlijke klachten oplopen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Een goede ergonomische bureaustoel zorgt voor een goede doorbloeding en veel comfort.

Verlichting:

Niet enkel een ergonomische bureaustoel is belangrijk om goed en gezond te kunnen werken. Voldoende verlichting heeft ook een belangrijke rol die zeker niet vergeten mag worden. Het zorgt er immers voor dat je je beter kunt concentreren. Verder is het natuurlijk ook beter voor je ogen om in een goed verlichte werkkamer te werken.

Om die reden is het fijn om veel lichtinval te hebben, maar zorg je er het best ook voor dat je over genoeg lichten beschikt, wanneer en weinig of geen zonlicht is. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat wij eerder onze motivatie kwijtraken en slaperig worden wanneer en weinig licht in de kamer aanwezig is. Goede verlichting is dus een ideale oplossing voor een hogere productiviteit.

Plaats van je werkplek kiezen

Uit onderzoek is gebleken dat een fijne werkomgeving nauw samenhangt met de werkprestaties die geleverd worden. Een goed verlichte werkkamer heeft veel invloed op je werkprestaties, Daarom is het belangrijk om de juiste kamer hiervoor te gebruiken. Kies daarom, indien mogelijk, een kamer waar veel zonlicht naar binnen kan schijnen. Daarnaast kies je het best voor een plek waar je goed in ongestoord in alle rust kunt werken. Veel mensen vinden het daarom fijn om een aparte werkkamer te hebben.

Je werkplek inrichten met planten

Planten op de werkplek zorgen niet alleen voor een mooie uitstraling, ze hebben ook andere voordelen. Zo zorgen ze voor goede mentale gezondheid. Het zorgt namelijk voor betere concentratie, een hogere luchtvochtigheid en het werkt goed tegen stres. Onderzoek heeft aangetoond dat men beter functioneert wanneer er planten aanwezig zijn op de werkplek. Genoeg redenen om je werkruimte van veel groen te voorzien.

Wat is een goede werkomgeving? Tips

  • Maak er een aangenaam knus plekje van door het naar wens in te richten. Zet bijvoorbeeld wat leuke foto’s van de kinderen bij het bureau en richt de werkplek in met planten.
  • Creëer een comfortabele werkplek. Zorg dat je beschikt over een goede werkcomputer, een fijn bureau, ergonomische bureaustoel en goede verlichting.
  • Zorg voor een fijn binnenklimaat door te zorgen voor goede luchtkwaliteit, de gepaste kamertemperatuur en zo veel mogelijk licht (bij voorkeur natuurlijk licht). 

Welke arbo richtlijnen gelden voor een goede werkplek?

Volgens de arbo richtlijnen moeten werknemers in goede omstandigheden kunnen werken. Enkele belangrijke zaken voor een goede en prettige werkomgeving zijn: 

  1. Daglicht. Er moet voldoende (dag)licht aanwezig zijn voor de werkruimte in kwestie.
  2. Temperatuur. Hiervoor zijn er geen specifieke temperaturen vastgelegd. Wel is het zo dat de temperatuur van de werkplek geen nadeel mag vormen voor de medewerkers.
  3. Werkruimte. Er moet een bepaalde hoeveelheid vierkante meters beschikbaar zijn voor een medewerker. Dat betekent dat de grootte van de werkruimte mede bepaald wordt door het aantal medewerkers die werkzaam zullen zijn in de werkruimte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven