In dit artikel lees je alles wat je moet weten over groenten en hoe deze passen in een gezond voedingspatroon. Welke groenten je rauw kunt eten en welke je moet koken. Ook lees je hoe je zorgt dat je de voedingswaarde van de groenten zoveel mogelijk behoudt tijdens het bereiden van de groenten.
Is het eten van rauwe groenten gezond?
Is het eten van rauwe groenten gezond? Dit hangt ervan af! Er zijn namelijk bepaalde groenten die je wel gewoon rauw kunt eten, maar andere groenten weer totaal niet. In principe is het koken van groenten beter. Op deze manier worden de groeten niet alleen smakelijker, ook verwijder je gifstoffen die schadelijk zijn voor het lichaam en wordt het gehalte aan voedingsstoffen verhoogt. Er zijn dus ook zoals eerder vermeld groenten die je gewoon rauw kunt eten. Hier sommen we enkele voorbeelden op:
1. Bieten: Dit is een wortelsoort met veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam en kan zowel gekookt als rauw prima gegeten worden.
2. knoflook: Deze groente behoort tot dezelfde familie als bijvoorbeeld de ui en zitten vol met vitaminen en mineralen. Knoflook is een geweldige aanvulling op een gezond voedingspatroon en kan misschien zelfs nog beter rauw gegeten worden dan gekookt.
3. paprika’s: Deze kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden en zijn een uitstekende bron van vitamines zoals A en C. Alleen de groene paprika moet eerst gekookt worden aangezien deze nog niet rijp is en dus nog schadelijke stoffen gevat.
4. Chinese kool: Chinese kool is een groente die uitstekend dient als snack of als salade en wordt vaak rauw gegeten. Chinese kool bevat Vitamine C en een hele boel antioxidanten.
5. Rabarber: Is een groente met stengels en bladeren. De stengels zijn veilig en eetbaar, maar de bladeren bevatten giftige stoffen en kunnen hierdoor voor moeilijkheden zorgen met ademhalen. Rabarber wordt daarom meestal ook zonder de bladeren verkocht. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden als je ze zelf gaat kweken in een tuintje.
Giftige rauwe groenten
Welke groenten mag je niet rauw eten?
Er zijn enkele groenten die eerst gekookt moeten worden voordat je ze veilig kan opeten. Hier bespreken we enkele voorbeelden:
1. Aardappelen: Aardappelen bevatten een giftige stof genaamd solanine. Deze stof zorgt voor klachten in de maag en darm. Deze stof lekt weg in water bij het koken of stomen van de aardappel. Vooral groene gedeeltes van een aardappel bevatten veel solanine, dus het is het beste om deze deeltjes eraf te snijden.
2. Paddenstoelen: Paddenstoelen bevatten een giftige stof genaamd agaritine en kan bij muizen zelfs kankerverwekkend zijn. Een grote kans dus dat deze stof in grote hoeveelheden ook bij mensen giftig kan zijn. Het verhitten van paddenstoelen zorgt voor een vermindering van agaritine in de paddenstoelen en ook voor een toename van antioxidanten.
3. Peulvruchten: Dit zijn alle boonsoorten zoals bijvoorbeeld linzen, bruine bonen, soja bonen en sperziebonen. Als deze niet gekookt worden bevatten ze een stof genaamd lectines, deze kunnen klonteringen in de bloedvaten veroorzaken wat erg gevaarlijk kan zijn. De meeste lectines van alle peulvruchten zitten in rode kidney bonen.
4. Aubergines: In Aubergines zit ook solanine. Aubergines kunnen dus net als aardappelen maag en darmklachten veroorzaken.
5. Pastinaak: Pastinaak is een wortelsoort met een lichtgele of witte kleur. Pastinaak kan rauw gegeten worden maar ook gekookt. Pastinaak heeft een zoete smaak en is erg gezond en voedzaam.
Kun je groenten beter bakken of koken?
Uit een onderzoek uitgevoerd in de Spaanse stad Granada, blijkt dat het bakken van groenten gedeeltelijk gezonder is. Uit dit onderzoek is namelijk gebleken dan meerdere antioxidanten beter bewaard bleven. Voor de hoeveelheid fenolen geldt precies hetzelfde. Als het bakken van de groenten gebeurde met extra virgine olijfolie, steeg de voedingswaarde van de groente zelfs in een aantal gevallen. De keerzijde hiervan is dat ook het aantal calorieën en het aantal vet toenam. Meer vet en calorieën? Hoe kan koken dan minder gezond zijn? Dit komt omdat bij het koken van groenten de voedingswaarde daalt. Om deze te behouden kan je dus beter groente bakken.
Welke vitamines gaan kwijt bij het koken van groenten?
Het koken van rauwe groenten heeft veel voordelen en is bij veel groenten ook zelfs noodzakelijk. Er gaan bij dit proces echter wel een aantal vitamines verloren. Zo zijn een aantal vitamines zeer gevoelig voor verhitting zoals B1, C en foliumzuur. Bij een temperatuur van boven de 100 graden gaat een deel van de vitamine B1 verloren maar ook Vitamine C en foliumzuur kunnen hierbij verloren gaan.
Tips bij het koken van groenten
Het koken met waterdamp is een slimme manier om de vitamines in groenten te behouden. Een andere belangrijke tip is om groene groentes nooit in koud water op te zetten bij het koken. Hierdoor kunnen ze namelijk hun kleur verliezen en worden ze bruin.
Groenten, een belangrijk deel van de voedingspiramide
Groenten zijn een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon en hebben belangrijke voordelen. Ze zitten vol met vitaminen, mineralen en belangrijke voedingsvezels. Ze staan helemaal bovenaan in de voedingspiramide, dit is dus het belangrijkste onderdeel van een gezond dieet en er wordt aangeraden veel van te eten. Onderzoek heeft aangetoond dat groenten zeer goed zijn voor je gezondheid. Groenten beschermen het lichaam tegen hart- en vaatziekten, verlagen de bloeddruk en verlagen het slechte cholesterol in het lichaam.