Hoe gewicht onder controle houden?

Eetgewoontes

Drink een glas water voor elke maaltijd: het geeft je een voller gevoel, waarvoor je minder snel teveel zal eten. Let daarnaast ook op wat je drinkt, want in de meeste drankjes zitten er meer calorieën dan je zou denken, maar bevatten ze weinig tot geen essentiële voedingsstoffen. Nagenoeg thee en water bevatten geen suiker, de andere drankjes wel. 

Wees ook creatief met ingrediënten en wat je dagelijks eet. Wissel brood eens in voor gezonde crackers of een wrap, kies voor een magere dressing op je salade i.p.v. mayonaise. Schat de porties van je eten niet op gevoel, maar weeg ze af. Zoek op hoeveel gram vlees, pasta etc. een mens idealiter eet per dag en  Doe hetzelfde met snacks: neem geen hele zak chips, maar doe een portie in een schaaltje. Vermijd ook sterk bewerkte producten en beperk ze tot een minimum. 

Sporten

Alles begint bij een actievere levensstijl: neem vaker de fiets en laat de auto staan en ga eens meer met de trap naar boven dan met de lift. Eenmaal je aangepast bent aan een ‘fittere’ levensstijl, wordt de stap minder groot om te gaan sporten.

Vind plezier in sporten. Sporten om alleen maar af te vallen, voelt aan als een straf waardoor je snel zal afhaken. Kies daarom een sport die je graag zal doen en overweeg daarbij een groepssport. Je zal enkel blijven sporten als je het graag doet en sporten in groepsverband is leuker dan alleen.

Wees realistisch in de doelen die je voor jezelf stelt. Je zal het sporten niet volhouden als je opeens 3 dagen in de week gaat sporten. Bouw dus geleidelijk aan op.

Wees tot slot realistisch in de doelen die je voor jezelf stelt. Je zal het sporten niet volhouden als je opeens 3 dagen in de week gaat sporten. Bouw dus geleidelijk aan op en denk ook na over wat je wil bereiken: verlies je liever gewicht of bouw je liever spiermassa op? Om gewicht te verliezen, doe je best aan cardio zoals lopen, wandelen of zwemmen. Om spiermassa op te bouwen, doe je best gerichte oefeningen in een fitness. 

Hoe diëten?

De eerste vuistregel is om minder energie op te nemen dan dat je er verbruikt. Let daarbij op wat je eet en dat je voldoende beweegt. Als je gewicht bent verloren, heb je ook minder energie nodig en dan is het meestal nodig om de eetgewoontes van vroeger aan te passen. Het is dus belangrijk om gezond te leren eten en de gezonde eetgewoontes die je aanleerde tijdens het dieet, vol te houden. 

Welk gewicht hoort bij welke leeftijd?

Het BMI (Body Mass Index) is een goede maatstaf om na te gaan of je gewicht in verhouding is met je lengte (dus niet je leeftijd). Je BMI is echter niet volledig representatief: de meting is het meest betrouwbaar voor mensen met een gemiddelde lengte en gewicht. De meting is niet volledig representatief voor erg grote en erg kleine mensen, sporters, oudere mensen en kinderen.

Een BMI lager dan 18,5 betekent dat je te weinig weegt in verhouding met hoe groot je bent. Een BMI tussen 18, 5 en 25 geeft aan dat je een gezond gewicht hebt tegenover je lengte. Een BMI tussen 25 en 30 wil zeggen dat je teveel weegt voor je lengte en dus last hebt van overgewicht. Een BMI hoger dan 30 geeft ernstig overgewicht aan en dus obesitas. 

Hoe blijf je op gewicht tijdens zwangerschap?

Het is onvermijdelijk dat je aankomt tijdens je zwangerschap, maar het is niet onmogelijk om die toename onder controle te houden. Laten we beginnen met de wenselijke gewichtstoename tijdens een zwangerschap: die wordt berekend in verhouding tot je BMI.

Als je een BMI kleiner dan 18,5 hebt, dan is het aangeraden om 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. In het geval van een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename. Als je BMI valt tussen 18,5 en 24,9, dan ligt de ideale gewichtstoename tijdens je zwangerschap tussen 11,5 en 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap, ligt de ideale gewichtstoename tussen 17 en 25 kg. 

Als je een BMI hebt dat ligt tussen 25 en 29,9, dan valt de ideale gewichtstoename tijdens je zwangerschap tussen 7 en 11,5 kg en bij een tweelingzwangerschap tussen 14 en 23 kg. Bij een BMI hoger dan 30, ligt de aangeraden gewichtstoename tussen 5 en 9 kg of tussen 11 en 15 kg bij een tweelingzwangerschap. 

Om op gewicht te blijven, mag je blijven sporten tijdens je zwangerschap. Fietsen en lopen blijft mogelijk tot de vijfde maand van je zwangerschap, op voorwaarde dat je het rustiger aan doet op en op een vlakke ondergrond loopt of fietst. Na de vijfde maand kies je best voor rustige sporten zoals zwemmen of yoga.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven