Reizen met kinderen en huisdieren: tips & tricks

10 Tips bij het reizen met kinderen en huisdieren

Ben je opzoek naar leuke vakantiebestemmingen om met de kinderen en/of huisdieren heen te gaan, of sta je misschien al wel aan de vooravond van de vakantie? Bekijk dan zeker de volgende aandachtspunten om de reis vlekkeloos te laten verlopen!

Plan uw reis vooraf:  

Als je van plan bent om met kinderen en/of dieren te reizen, zijn er enkele zaken waar je het best rekening mee houdt. Een van die zaken is het maken van een reisplan.

Het is belangrijk dat je verschillende vakantiebestemmingen overweegt voordat je bepaald waar je heen wil gaan. Op die manier kun je een leuke vakantieplek uitkiezen zonder dat je achteraf twijfelt om je misschien beter ergens anders heen had kunnen gaan. Doe dit ook goed op voorhand, dan bespaar je al veel kosten op vliegtickets.

Verder vind je ook de beste prijzen voor leuke vakantiebestemmingen er enkele naast elkaar te zetten. Bekijk dan goed ook goed of deze bestemmingen ook kindvriendelijk zijn en of er activiteiten zijn die geschikt zijn voor kinderen.

Vergeet ook zeker niet de koffers goed op voorhand in te pakken en na te gaan of alle documenten nog geldig zijn en mee worden genomen.

Verre reis maken met baby

Een verre reis met de baby is een ideale gelegenheid om herinneringen te maken die je nooit meer zult vergeten. De kans is groot dat de baby er zich niets van herinnert wanneer die ouder is, maar de gemaakte foto’s en video’s zullen nooit meer verdwijnen. 

Bovendien zijn baby jonger dan 12 maanden ook zeer gemakkelijk. In het vliegtuig slapen ze vaak moeiteloos, ze eten wat de pot schaft en vaak vindt de omgeving het erg leuk wanneer je met de baby op stap bent.

Neem voldoende entertainment mee: 

Tijdens de reis is het belangrijk dat je de kinderen leuk bezig kunt houden. De kans is natuurlijk groot dat je ook zelf eens vermoeid raakt tijdens de reis en even wilt gaan slapen. Dan is het handig als je leuk speelgoed, spelletjes en boeken voor de kinderen mee hebt. Ga je op autovakantie met jonge kinderen? Dan kun je natuurlijk ook een bal meenemen zodat de kinderen bij eventuele autostops nog even buiten kunnen spelen.

Wat de dieren betreft, is dat niet anders. Neem speelgoed en accessoires voor de huisdieren mee, zodat ze bij eventuele stop nog lekker even kunnen spelen. Het is natuurlijk ook voor dieren lastig om urenlang stil te zitten zonder beweging.

Hoe vermaak je een kind in het vliegtuig?

Door je kind bezig te houden kun je ervoor zorgen dat hij een aangename vliegreis tegemoet gaat. Probeer bepaald speelgoed mee te nemen waar hij mee bezig kan zijn in het vliegtuig, ondanks de beperkte ruimte.

Wat te doen in het vliegtuig met kind?

Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we hieronder een opsomming gemaakt van leuke activiteiten die je gemakkelijk met je kind kunt doen tijdens het reizen met het vliegtuig:

  • Films kijken. Download op voorhand kinderfilms op je tablet of laptop, zodat je kind lekker films kan zitten kijken tijdens het reizen.
  • Heeft je kind een Nintendo, PSP of een andere portable console? Dan kun je prima een aantal games meenemen zodat hij kan gamen tijdens de vliegreis. Zorg er wel zeker voor dat de console voldoende opgeladen is, zo kom je niet met een lege batterij te zitten.
  • Veel spelletjes zijn door het gebruik van dobbelstenen lastig om in het vliegtuig gespeeld te worden. Rummikub, Ezelen en Kwartet hebben daarom spelletjes die speciaal zijn aangepast aan vliegreizen. Dit is een leuk en goedkoop alternatief om kinderen bezig te houden tijdens de reis.
  • Gesprekken met je kids over wat er allemaal buiten het raam te zien is is natuurlijk ook leuk. Vraag bijvoorbeeld wat ze allemaal zien en deel leuke feitjes over het land van bestemming.
  • Neem leuke tijdschriften en boeken mee. Denk bijvoorbeeld aan tekenstrips, magazines en kinderboeken. Ook kun je bijvoorbeeld een boekje aankopen die op een kinderlijke manier informatie en feiten delen over de cultuur en gewoontes van het land waar je heen vliegt.
  • Gezonde snacks mogen natuurlijk niet vergeten worden. Neem stukjes fruit mee zodat je kleuter of kind altijd wat lekkers te eten heeft, en natuurlijk ook gezond is.

Maak een lijst van noodzakelijke items: 

Het best zet je alle zaken die relevant zijn even op een lijstje. Je kunt dan gemakkelijk stapsgewijs alles doorlopen om te zien of je alles bij je hebt. Zo kom je niet voor onverwachtse situaties te staan. Onverwachtse stressvolle situaties met kinderen zijn namelijk echt een No Go op vakantie. Om dit te voorkomen hou je het best rekening met de volgende zaken:

Bekijk of alle (reis)documenten geldig en in orde zijn.

Check of je het juiste voedsel mee hebt of wel mee kan nemen. Vergeet ook geen luiers of andere accessoires voor baby’s indien je baby’s hebt.

Ga ook na of alle juiste kleding meegenomen is. Wees daarbij ook voorbereid dat het weer mogelijk anders zou kunnen zijn dan verwacht. In de zomer komt het vaak voor dat het overdag extreem warm is, maar ’s avonds kan dat weer helemaal anders zijn.

Vergeet ook zeker geen medicijnen. Vraag op voorhand ook de gewenste hoeveelheid medicatie aan, zodat je er zeker van bent dat je de juiste hoeveelheid kunt meenemen.

Tenslotte moet je er rekening mee houden dat het altijd mogelijk is dat een kindje of dier reisziek wordt. Zorg echt dat je die situaties onder controle hebt door de juiste spullen bij je te hebben. Een vakantie hoort je rust en plezier op te leveren, geen stres!

Houd rekening met het weer: 

De kleding dat je meeneemt voor de reis is ook megabelangrijk. Hou daarbij rekening met onverwachts slecht weer en koude avonden in de zomer. Plan activiteiten die geschikt zijn voor het weer, maar neem andersom ook de juiste kleding mee voor bepaalde activiteiten.
Zo voorkom je dat je straks zonder thermosokken bovenaan de piste staat of geen zwembroek bij je hebt om eindelijk het zwembad in te gaan.

Hou verder ook rekening met het weer voor de huisdieren. Het kan voor dieren zeer gevaarlijk zijn om constant in de volle zon te zitten. Zoek daarom plekken op waar voldoende schaduw is of creeer zelf schaduw om de vakantie ook voor de dieren een aangenaam te maken.

Kies een kindvriendelijke accommodatie: 

Over het algemeen zijn kinderen snel tevreden, Natuurlijk zou het erg jammer zijn als je kind zich verveelt tijdens de vakantie, dit zou invloed hebben op de sfeer voor het hele gezin. Kies daarom een leuke kindvriendelijke accommodatie uit. Daarvoor vergelijk je meerdere vakantiebestemmingen, zodat je ze kunt vergelijken en de beste er tussen uit kiest.

Om die keuze makkelijker te maken vergelijk je bijvoorbeeld het zwembad en kijk je of er ook een kinderbad aanwezig is. Als je kinderen hebt die van voetbal houden kijk je of er voetbalveldjes in de buurt zijn. Ook babybedjes, kinderstoeltjes en natuurlijk een kinderopvang horen bij een kindvriendelijke bestemming. Ideaal voor wanneer je als ouders eens gezellig een dagje met z’n tweetjes op stap wilt.

Hetzelfde geldt ook voor de dieren. Kijk of er leuke parken, bossen of stranden zijn waar de dieren hun energie kwijt kunnen.

Zorg voor voldoende rust: 

Naast alle activiteiten op vakantie moeten we ook zeker niet vergeten om voldoende te rusten. Een vakantie bestaat natuurlijk gedeeltelijk uit plezier maken, maar aan de andere kant ook om even goed tot rust te komen. Zorg daarom dat je kinderen voldoende kunnen uitrusten en ze voldoende slaap krijgen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld hetzelfde slaapschema aanhouden.

Blijf alert: 

Hou ten aller tijde de kinderen goed in de gaten en wees alert. Het kan natuurlijk altijd voorkomen de er gevaarlijke gebieden in de buurt zijn. Zorg dat je deze plekken vermijdt. Ook wanneer de kinderen aan het spelen of zwemmen zijn hou je ze het best in de gaten. Tijdens het sporten en het spelen van spelletjes kan het altijd gebeuren dat je kind een pijntje oploopt. Het is dan wel fijn als je altijd hulp kunt bieden als het nodig zou zijn.

Hetzelfde geldt voor in het zwembad. In de vakanties kan het vaak voorkomen dat het zwembad helemaal vol met mensen zit. Hou daarom altijd je kinderen in het oog zodat er geen ongelukken gebeuren.

Plan activiteiten voor het hele gezin:

Doe leuke uitstapjes en activiteiten met het hele gezin. Denk hierbij aan familie-uitstapjes, wandelingen, zwemmen op het strand, skiën en barbecueën.

Je wilt natuurlijk dat je kinderen lekker kunnen genieten en spelen dus hou zeker goed rekening met hun interesses. Als je bijvoorbeeld zelf veel van barbecueën houdt en je een zoontje hebt die van voetbal houd, kun je er voor kiezen om ergens te barbecueën waar ook ruimte is om te voetballen. Zo houd je iedereen tevreden op vakantie.

Als je huisdieren bij je hebt, zorg dan ook dat ze genoeg kunnen spelen. Maak de vakantie voor iedereen aangenaam door iedereen de activiteiten te laten doen dat hij leuk vindt.

Houd rekening met voeding: 

Hou altijd goed rekening met de voedingsbehoeften van je kinderen. Plan maaltijden die geschikt zijn voor hun leeftijd en ook passen bij hun dieet. Neem bijvoorbeeld gezonde snacks mee en zorg dat je kinderen niet te veel suiker eten.

Hou verder ook rekening met etensgewoontes in het land van bestemming. Per land worden namelijk verschillende voedingswaren gebruikt bij het koken. Door even na te gaan wat er allemaal in het eten zit, voorkom je dat voedingsadviezen overschreden worden.

Heb je een Joodse of Islamitische achtergrond? Ga dan zeker eens na of er geen producten in het eten zitten die afkomstig zijn van varkens en vraag voor het bestellen of het vlees op de juiste wijze geslacht is.

Vitaminen voor kinderen

Het kan op vakantie regelmatig voorkomen dat het lastig is om bepaalde etenstijden aan te houden. Je wilt misschien graag wat langer op het strand blijven liggen of hebt het juist nét zo naar je zin op de kermis. Om die redenen is het handig om altijd vitaminepillen mee te nemen. De belangrijkste vitamine voor kinderen om mee te nemen zijn:

Vitamine K

Voldoende inname van vitamine K is belangrijk voor de aanmaak van botten en een goede gezonde bloedstolling en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Om die reden krijgen pasgeboren baby’s na de geboorte een extra hoeveelheid aan vitamine K. Ook hebben pasgeboren baby’s die de eerste twaalf weken borstvoeding krijgen, honderdvijftig microgram Vitamine K druppels nodig.

Vitamine K vind je overigens terug in producten als fruit, groene bladgroenten, melkproducten, eieren, granen en vlees.

Vitamine D

Ook Davitamon vitamine D is erg belangrijk voor zowel baby’s, peuters, als oudere kinderen. Omdat de opbouw van tanden en botten van kinderen erg snel gaat, kunnen ze best wel wat extra vitamine D gebruiken.

Men raadt daarom aan om naast de normale dagelijkse voeding, tien microgram extra aan vitamine D in te nemen. Dit draagt bij aan voldoende kalkopname wat dus zorgt voor een gezonde groei en ontwikkeling van het gebid, sterke botten en ook een goede weerstand.

Geniet samen van de vakantie: 

Vergeet niet om samen te genieten van de vakantie en creëer onvergetelijke herinneringen met je kinderen! Luister goed naar elkaars wensen en ken elkaars interesses om elke dag plezier te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven