Positieve emoties opwekken bij kinderen: zo doe je dat!

Speel en lach samen: 

Spelen en lachen zijn een van de leukste dingen die je kunt doen met je kinderen. Ze vinden het erg leuk om aandacht van hun ouders te krijgen en voelen zich speciaal als je hun aandacht waardeert.

Naast dat het gezellig is, is het een handige manier om een goede band op te bouwen met je kind of peuter. Ook help je je kinderen hiermee om een goede ontwikkeling door te maken. Kortom, meer dan genoeg redenen om te spelen en lachen!

Geef complimenten: 

Door complimenten te geven aan kinderen stimuleer je hun zelfwaardering en positief gedrag. Het gevolg daarvan is dat het kind geneigd zal zijn om bepaald gedrag vaker te vertonen. Ook vergroot de waardering het zelfvertrouwen van je kind.

Wanneer je kind gelooft dat hij iets kan, zal hij er ook eerder aan durven te beginnen, Meer vertrouwen hebben om nieuwe uitdagingen aan te gaan door zijn grenzen te verleggen, maar ook eerder andere kinderen erbij durven te betrekken. Zo zie je dat complimenten geven eenvoudig bijdraagt aan een goede ontwikkeling.

Net als bij volwassenen durven kinderen bij een gebrek aan vertrouwen niet snel aan nieuwe uitdagingen te beginnen. Ook geven ze sneller op omdat ze er van uit gaan dat het ze toch niet zal lukken. Complimenten zorgen ervoor dat het kind zowel zichzelf als de wereld beter leert kennen, wat cruciaal is om een zelfverzekerd en weerbaar persoon te worden.

Toon interesse in hun leven:

De belevingswereld van kinderen is totaal anders dan die van volwassenen. Vaak zijn ouders geneigd om te praten over onderwerpen als huiswerk, school, vriendschappen en pesten. Kinderen zelf zijn met hele andere dingen bezig. Toon dus zeker interesse in de onderwerpen waar je kind mee bezig is. Vraag bijvoorbeeld wat hun favoriete tekenfilmfiguren, games en tv-programma’s zijn, of dat ze interesse hebben in bepaalde sporten en wie hun lievelings sporters zijn.

Door te praten over deze onderwerpen laat je zien dat je zijn leven en interesses belangrijk vindt. Je zult ook merken dat kinderen vaak uit zichzelf over gaan op nieuwe onderwerpen waar zijn interesse in hebben.

Stimuleer positieve gedachten: 

Kinderen kunnen soms vastzitten in negatieve gedachten en emoties. Help hen door het stimuleren van positieve gedachten. Bijvoorbeeld, door hen te vertellen dat het goed komt, dat ze goed bezig zijn en dat je in hen gelooft. 

Wees er ook voor je kind als prestaties tegenvallen. Wanneer je alleen blij bent wanneer je kind 3x scoort in een voetbalwedstrijd of alleen maar hoge cijfers haalt op school, zal je kind minder motivatie hebben om zich de volgende keer weer in te zetten. Ook heb je kans dat hij zich enkel nog maar inzet om jou tevreden te houden in plaats van dat hij zelf gemotiveerd is om er voor te gaan.

Geef knuffels en aanrakingen: 

Naast eten en drinken, behoort fysieke aanraking ook tot de primaire levensbehoeften. Dat is eigenlijk ook waarom wij baby’s altijd graag knuffelen en dichtbij ons houden. Hetzelfde zie je bij dieren. Zij komen vaak uit zichzelf naar je toe om geknuffeld en geaaid te worden.

Een knuffel of aanraking doet ons gewoon veel deugd. Ook verlaagt het de bloeddruk en hartslag, is het erg ontspannen en maakt het goede hormonen vrij.

Omdat kinderen uit ervaring leren, moeten ze voelen dat je van ze houdt en er voor ze bent. Juist daarom zie die knuffels zo belangrijk. Wanneer kinderen zich bezeert hebben of niet lekker in hun vel zitten, komen ze een kus of een knuffel vragen. Deze aanrakingen verminderen stress aanzienlijk, maar laten ook gelijk je verbondenheid en liefde richting de kinderen zelf zien.

Toch is het belangrijk om dit met mate te doen. Niet elk kind houdt evenveel van knuffelen. Dit kan verschillen per cultuur, opvoeding en temperament. Ook is het belangrijk om te laten merken dat kinderen de baas zijn over hun eigen lichaam. Respecteer hun lichaamsgrenzen en ga ook niet geforceerd knuffelen.

Hou jij veel van knuffelen, maar houdt je kind er wat minder van? Dan kun je bijvoorbeeld samen op de bank een film kijken. Masseer ondertussen zijn voeten, speel kantelspelletjes of ga samen ravotten. Ook dit zijn aanrakingen die zeer gewaardeerd worden. Hetzelfde geldt voor een babymassage. Dit zorgt er voor dat spanningen verlaagd worden, de ontwikkeling gestimuleerd wordt en is een goede manier om in verbinding te staan met je kind of peuter.

Merk je aan bepaalde signalen dat je baby of peuter het niet fijn vindt, dan kun je er mee stoppen. Niet elke baby vindt dat even prettig.

Hoe kan ik mijn kind helpen met emoties? 

  1. Complimenten en positieve feedback.  Het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. Let bijvoorbeeld op de kleine prestaties van kinderen, zoals het behalen van een goed cijfer, het helpen van anderen, het meehelpen thuis en geef hen daarvoor positieve feedback. Ook kun je er af en toe voor zorgen dat je kind je “per ongeluk” hoort wanneer je ze een compliment geeft tegen iemand anders.
  2. Glimlach ook regelmatig naar kinderen.  Je kent het waarschijnlijk wel. Dat je met je hoofd heel ergens anders zit en zonder erbij stil te staan, boos of serieus aan het kijken bent. Ook dat heeft effect op je kind. Probeer bewust meer te glimlachen naar hen, dat geeft kinderen het gevoel dat je blij en gelukkig bent dat ze er zijn.
  3. Beslissingen nemen.  Laat kinderen zich ook belangrijk voelen door hen mee te laten beslissen. Natuurlijk wil je de keuzes wel aansturen. Zo vraag je niet “wat wil je vanmiddag eten?” Je vraagt bijvoorbeeld “wat wil je vanmiddag eten, “kippensoep of een broodje met ei?” Dit gevoel van controle is voor kinderen heel belangrijk.
  4. Vertrouwen en verantwoordelijkheid.  Kinderen voelen zich zeer gewaardeerd en volwaardig als ze verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen. Daarmee maak je ze ook klaar voor wanneer ze straks ouder zijn. Het kan hier en daar wel eens wat extra tijd kosten om bepaalde dingen te doen, maar uiteindelijk heeft je kleine er veel baat bij.
  5. Kleine momentjes.  In het dagelijks leven heb je waarschijnlijk veel te doen. Door gewoon even een momentje een kartelpartijtje te doen, tikkertje te spelen of andere simpele spelletjes te doen geef je kinderen al veel voldoening.
  6. Een goede ontwikkeling.  Voor een goede ontwikkeling is het vanzelfsprekend dat je kinderen zich aan regels moeten houden en bepaalde dingen gerespecteerd moeten worden. Het is natuurlijk wel erg saai om altijd “de gepaste dingen” te moeten doen. Doe daarom af en toe eens gek door bijvoorbeeld een grote zak snoep te kopen, een tweede ijsje te geven, iets ongepasts te eten, of laat je kind eens langer opblijven. Het is zeker niet iets wat je wekelijks hoeft te doen, maar soms is het even lekker om alles los te laten om gewoon simpelweg te genieten.

Wees positief en optimistisch: 

Kinderen nemen voorbeeld aan het gedrag en de emoties van mensen die zij bewonderen. Leer ze daarom goed aan hoe je met bepaalde situaties omgaat. Door problemen op een constructieve manier aan te pakken zorgt je ervoor dat je kinderen een optimistische houding aannemen. Zorg ook dat ze hiervan leren.

Neem ze in bescherming voor ongepaste zorgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat kinderen zich druk maken om problemen van volwassenen. Houd dit daarom goed bescheiden tot ze gegroeid en wijs zijn.

Stimuleer positieve taal bij de kinderen, maar ook om situaties vanuit een andere hoek te bekijken. Of je positief of negatief in het leven staat, hangt nauw samen met de persoonlijke ontwikkeling van een persoon. Zorg dat je kinderen het glas als “half vol” beschouwen in plaats van “half leeg”, zodat ze een goede ontwikkeling doormaken.

Wat zijn de belangrijkste basisemoties bij kinderen?

Basisemoties, ook wel bekend als universele emoties (angst, woede, walging, minachting, plezier, verrassing en verdriet), zijn direct af te lezen aan de gezichtsuitdrukking van jonge kinderen en volwassenen. Deze blijven zich overigens doorontwikkelen tot iemand volgroeid is. Gedurende de evolutie hebben hebben deze emoties zich aangepast tot de welbekende gezichtsuitdrukkingen. Hoe deze emoties eruit zien, is als volgt:

Wat zijn de 7 emoties?

  1. Angst. Ongeveer zes maanden na de geboorte wordt de emotie ‘angst’ ontwikkeld. Kinderen kunnen dan een terughoudende houding aannemen ten opzichte van een persoon of situatie. Of een kind zich angstig voelt in bepaalde situaties, is deels genetisch bepaald. Toch spelen de cultuur en aangeleerd gedrag er ook een grote rol in. Hoe de ouders met angst omgaan wordt deels ook overgenomen door de kinderen zelf.
  2. Woede. Deze emotie treedt op wanneer iemand zich onrechtvaardig of oneerlijk behandeld voelt. Ook kan woede ontstaan als gevolg van bedreiging, frustratie of hulpeloosheid.
  3. Walging. Afkeer of weerzin van iets dat moreel verwerpelijk of onaangenaam is. Walging wordt gewoontelijk veroorzaakt door het ruiken, proeven, geluid, of de gedachte van iets dat ons afstoot.
  4. Minachting. Deze emotie staat ook wel bekend als het ‘op iets of iemand neerkijken, of het minderwaardig vinden’. Een persoon die minachting voelt, kan dit gevoel uiten door lichaamstaal, een afwijzende houding en/of lichaamstaal.
  5. Plezier. Deze stresverminderende emotie treedt op wanneer we ergens van kunnen genieten, zoals: lachen, spelen, lekker eten, onze lievelings luisteren etc.
  6. Verrassing. Is een emotie die onstaat bij een plotselinge onverwachtse situatie of gebeurtenis, Dit lijdt tot een reactie van fysieke aard, zoals het openen je mond en het uitkijken van je ogen.
  7. Verdriet. Is een emotienele reactie die ontstaat als gevolg van wanhoop en teleurstelling. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer situaties niet verlopen zoals gewild of verwacht. Ook vermoeidheid en eenzaamheid kunnen oorzaken zijn die lijden tot verdriet.

Vanaf welke leeftijd kun je emoties herkennen?

Een kindje wordt zich meestal rond 2 jarige leeftijd bewust van emoties, die geuit worden door middel van lichaamstaal. Omdat kinderen tussen 6- tot 12-jarige leeftijd de grootste emotionele ontwikkeling doormaken, is het ook een proces van geduld. De schooltijd staat daarom aan de basis van de groei van een kind.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven