Spierkrampen voorkomen: wat te doen tegen spierkrampen?

Wat is spierkramp eigenlijk? 

Kramp is een fenomeen waarbij de vezels in je spieren zich onwillekeurig samentrekken. Kramp komt vrijwel altijd voor tijdens maar ook na een bepaalde inspanning.  

Wat zijn de meestvoorkomende oorzaken van spierkrampen?

Spierkramp kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken. 

1. Verkeerde houding 

Een verkeerde houding aannemen tijdens het sporten of een verkeerde techniek gebruiken kan leiden tot kramp in de spieren. De spieren worden hierdoor namelijk te zwaar belast waardoor ze oververmoeid raken en krampen gaan geven. 

2. In contact met kou

Spierkramp kan ook voorkomen bij vochtige en koude omstandigheden. Zo zou dit bijvoorbeeld kunnen gebeuren tijdens een zwemles in koud water. De kans dat je kramp krijgt is groter dan je het ooit al eens hebt gehad. 

3. Tekort aan magnesium

Door een tekort aan magnesium ontspannen je spieren te weinig. Dit soort ervoor dat er meer calcium dan magnesium in je bloed zit. Dit zorgt voor trillingen, stijven spieren en kramp in je spieren. 

4. Vochtbalans verstoring

Tijdens het sporten zweet je natuurlijk veel. Als je niet genoeg drinkt, wordt je vochtbalans verstoord waardoor je kramp krijgt. Dehydratie is een van de grootste redenen waardoor kramp ontstaat tijdens het sporten. 

5. Medicatie

Bepaalde vormen van medicatie kan spierkramp in het lichaam veroorzaken. Ook het te vaak gebruiken van pijnstillers kan spierkramp veroorzaken. Pijnstillers verstoren namelijk het herstellende proces van de spieren. 

6. Gezondheidsproblemen

Door bepaalde gezondheidsproblemen kan je spierkrampen krijgen. Zo kan dit bijvoorbeeld voorkomen wanneer je lichaam minder spiersuiker dan normaal aanmaakt. Hierdoor krijg je sneller spierkrampen. 

Oplossingen bij spierkrampen

Voor het oplossen van spierkrampen zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder bespreken we er een paar. 

Massage en stretch oefeningen

Masseren

Als het ergste gedeelte van de kramp wat verminderd is, kan een massage een positief effect hebben op de spieren. Een massage kan er namelijk voor zorgen dat de doorbloeding naar de spieren verbetert en dat de spieren zich kunne ontspannen. Komt de kramp door hevig sporten in warm weer? Dan is een massage juist geen goed idee! Een massage werkt namelijk ook door vocht af te drijven. Maar als de kramp hierdoor komt, is vocht juist wat je spieren nodig hebben en zal een massage dus averechts werken.

Stretchen 

Stretchen is ook een goede optie om de kramp in de spieren te verminderen. Specifieke stretch poses variëren per spiergroep. Het stretchen van een spier ontspant de spier waardoor de kramp en de pijn vermindert. 

Warme douche nemen

Een warme douch kan erg helpen bij het stimuleren van de doorbloeding van je spieren. Dit komt omdat warmte ervoor zorgt voor het uitzetten van je bloedvaten. Hierdoor kan het een goed idee zijn om eens een warme douche te nemen als je last hebt van kramp. 

Sauna of Turks bad

 Ook een sauna kan een positieve werking hebben op spierkramp om dezelfde reden waarom een warme douche dat heeft. Het is het beste om voorafgaand wel even met je fysiotherapeut te spreken aangezien een sauna wat extremer is dan een warme douch. Hetzelfde geldt voor een Turks bad. 

Wat kan je doen tegen krampen in de benen?

Er zijn een aantal directe methodes die je kunt proberen die mogelijk de kramp gelijk kunnen verhelpen. Zo kan je bijvoorbeeld op een stoel gaan zitten en je tenen naar je toe trekken. Op deze manier stretch je de kuitspier. Dit zou voor verlichting kunnen zorgen. Ook kan je voorovergebogen tegen een muur staan met je handen tegen de muur. Je zet vervolgens één been wat naar achter en zo stretch je de kuitspier ook. Ook treedt kramp vaak op door dehydratie. Een goede manier om dus ook sneller van je kramp af te komen is door goed te drinken en dus gehydrateerd te blijven. 

Wat kom je tekort als je veel kramp hebt?

Er zijn enkele stoffen waar een tekort van tot kramp kan leiden. Als je bijvoorbeeld onvoldoende natrium (een bestanddeel van zout) in je bloed hebt, kan dat tot kramp leiden. Ook niet voldoende zuurstof door bijvoorbeeld intensieve sport kan tot kramp lijden. Verder kunnen ook vocht afdrijvende medicatie en cholesterolverlagers hier voor zorgen. 

Welke vitamine tekort bij kramp?

Zoals eerder in dit artikel beschreven kan spierkramp een gevolg zijn van een magnesium tekort. Maar een tekort in vitamine D kan ook snel leiden tot spierkramp. Het is zelfs een van de eerste symptomen hiervan. 

Kan het hebben van kramp gevaarlijk zijn? 

Is het hebben van kramp gevaarlijk voor je lichaam? In de meeste gevallen gaan spierkrampen vanzelf weer over. Er zijn ook situaties waar dit niet het geval is, wat doe je dan? In zo’n geval is het het beste om de hulp van een medisch specialist in te schakelen. Ook is het zeer verstandig om contact met je huisarts op te nemen wanneer deze spierkrampen vaker voorkomen. 

Welke voedingsmiddelen helpen het best tegen spierkramp? 

Als je lichaam een tekort aan magnesium in het lichaam heeft, is het ook gevoeliger voor spierkrampen. Het is dan goed om iets te eten dat rijk is aan magnesium. Onder voedsel dat rijk is aan magnesium vallen onder andere, zaden, noten, bananen, graanproducten en cacao. 

Nachtelijke spierkrampen, wat is het en wat is de oorzaak? 

Nachtelijke spierkrampen treden, zoals de naam al zegt, op in de nacht. De meest voorkomende oorzaken zijn het overdag op hoge hakken lopen of het veel op de tenen lopen. Verder kan het gebruik van medicatie nachtelijke spierkrampen veroorzaken en ook het overmatig gebruik van een spier door bijvoorbeeld sporten. 

Komen spierkrampen bij ouderen voor? 

Spierkrampen komen statistisch gezien het meest voor bij ouderen. Uit onderzoek hiernaar bleek dat 30% van de mensen boven de 50 jaar oud in de afgelopen 2 maanden hier last van heeft gehad. Van deze groep had wel 40% hier zelfs 3 keer of meer per week last van. 

Kramp in de voet

Kramp in de voet is vaak de oorzaak van een verstoorde bloedcirculatie naar de voet. Dit kan komen door uitputting of vermoeidheid van de voet. In dit geval moet je je voet en lichaam laten rusten en zorgen dat de bloedcirculatie naar de voet niet belemmert wordt. 

Scroll naar boven