Hoe relaxeren tijdens zwangerschap? Ontspannen tijdens zwangerschap

Hoe kan je het beste ontspannen tijdens je zwangerschap?

De ervaring leert me dat je je op heel wat verschillende manieren kan ontspannen tijdens je zwangerschap. Ik heb tijdens mijn zwangerschap vooral heel veel gehad aan luisteren naar mijn lichaam. Je goed focussen om je ademhaling en alle verschillende processen zoals de opname van voedingsstoffen en dit dan in mijn hoofd ook helemaal te volgen tot dat kleine stampertje in mijn buik.

De hoofdzaak is dat leert te herkennen wat je lichaam nodig heeft. Je moet zeker voldoende slapen want een klein mensje doen groeien vergt enorm veel energie. Als je goed uitgerust bent, zal je sowieso ook al ontspannener zijn.

Beschouw je lichaam gerust als dat van een topsporter. Je bent uitzonderlijke prestaties aan het leveren en dat verdient de nodige zorg. Een goede massage met olie door je partner (of zelf doen) heeft mij meermaals tevreden stampjes opgeleverd.

Het moet uiteraard niet allemaal lichamelijk zijn, een gezonde geest in een gezond lichaam. Voor mijn gemoedsrust hebben we geprobeerd om alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Je hebt negen maanden om rustig alles klaar te leggen, een zee van tijd dus om die praktische stress te ontwijken!   

Wat als je teveel doet tijdens zwangerschap?

Zoals ik daarnet al vertelde, is je lichaam enorm straffe prestaties aan het leveren. Een eicel en zaadcel omtoveren tot een kind is nu eenmaal geen zaak van niets. Voel goed aan waar je lichaam toe in staat is en ga niet over je grenzen. Je hoeft geen platte rust te houden, maar probeer je vermoeidheid goed in het oog te houden. Als je hormonenbalans door een te druk leven wat te sterk afwijkt kan dat effecten hebben op de ontwikkeling van de baby.

Rustiger aan doen tijdens zwangerschap

Ik was in eerste instantie zeer actief gebleven en luisterde niet voldoende naar mijn lichaam. Al snel kwam ik erachter dat je immuunsysteem wel degelijk verzwakt als je wat vermoeid bent. Een kleine verkoudheid, so what, een ondermaats immuunsysteem kan ook schadelijk zijn voor je toekomstige trots.

Wat kan stress veroorzaken tijdens zwangerschap?

Kortdurende stress kan niet zo veel kwaad. Dus het piekeren over die deadline op het werk zal jou of je baby zeker niet tekortdoen. Waar je wel voor moet oppassen zijn lange perioden van stress. Langdurige stress duwt je hormonenbalans helemaal scheef en kan je zelfs een cortisol tekort krijgen.

Je zwangerschap zou een onvergetelijke periode moeten zijn waar je je kan verheugen op al het moois dat nog komen zal. Ja oké je ervaart heel wat lichamelijke ongemakken, maar -heel belangrijk- die lijdensweg maakt het geluksgevoel daarna des te groter!

Wat doet stress met de baby in je buik?

Je denkt misschien (om een voorbeeldje te nemen) ‘och wat kan een afwijkende hormoonspiegel nu maken’. Maar het is blijkbaar bewezen dat dit later bij je kind kan leiden tot gedragsproblemen. Dat willen we natuurlijk niet!

Relaxatieoefeningen voor zwanger vrouwen

We hebben nu wel genoeg in het ijle gesproken. Op naar wat concrete tips die door mezelf zijn getest en goedgekeurd. En een pluspuntje: je kan ze ook nadien nog inzetten want zwanger of niet, je hebt een kind op de wereld gezet dus je mag ook nadien nog relaxeren!

Ademhalingsoefeningen

Pranayama is een ademhalingsoefening waarbij je in een ontspannen zithouding met een hand op de buik en een hand onder de ribben eens goed gaat kijken waar je het ademen allemaal kan voelen.

Adem langzaam via je neus in en laat de lucht even in je longen rusten. Bij mij ging dit in het begin wat moeizaam, maar na enkele keren oefenen ging het fantastisch goed! Na enkele seconden mag je de lucht zachtjes laten wegglippen via je mond. Herhaal dit zo’n tien keer (of zolang je nodig hebt om tot rust te komen) en je zal je een stuk beter voelen.

Yoga oefeningen

Rustig rustig! Ik weet ook wel dat bukken al moeizaam is, laat staan je dubbel plooien om die oosterse zen te vinden. Maar er ze hebben een verzameling yogaoefening die zich speciaal toeleggen op het zwangere lichaam in al haar verschillende stadia! Zo kan je helemaal een worden met je lichaam en dat kleinere lichaampje in je. Laat alle stress en spanningen lekker van je af glijden.

Ontspannende activiteiten tijdens zwangerschap

Ontspanningsoefeningen mag je heel breed opvatten. Nog eens rustig alles in de babykamer netjes recht zetten en de kleertjes plooien kan best ontspannend werken. Maar ook vrijen of rustig gaan sporten (geen zware inspanningen) zoals zwemmen kunnen je hoofd weer helemaal leeg maken en je lichaam even ontladen. Maak vooral wat moois van deze bijzondere tijd en geniet op een goede manier van een warm bad van je kindje en vergeet de harde buiken.

Scroll naar boven