Ontspanningsruimte thuis inrichten

Ontspanningsruimte in huis inrichten: tips en tricks

Je komt thuis na een lange en stresserende dag, maar je hebt het gevoel dat je nergens echt tot rust kan komen? Ontspanning, kalmte en stilte kan je creëren door zelf thuis een ontspanningsruimte in te richten. Het is bovendien veel eenvoudiger en goedkoper dan je denkt! 

Hieronder geven we je enkele tips en tricks die kunnen helpen een ontspanningsruimte voor jezelf in te richten. 

1. Creëer een harmonische ruimte

Je wil natuurlijk in de eerste plaats dat je ruimte harmonisch aanvoelt wanneer je ze betreedt. Voor een ontspanningsruimte kies je best niet voor een agressief kleurenpalet met felle kleuren. Een rustgevend gevoel krijg je door lichte en natuurlijke kleuren te gebruiken. 

Een vleugje kleur kan je toevoegen door aardse kleuren, grijs of groene tinten te gebruiken. Denk aan bepaalde decoraties, planten of de kleur van een accentmuur. Ook houten details zijn vaak een leuke keuze. 

Zorg dat uiteindelijk de verschillende decoraties, meubels en kleuren samenkomen tot een harmonisch, rustgevend geheel.  

2. Kiezen voor natuurlijke licht

In de mate van het mogelijke is het beter om te kiezen voor natuurlijk licht dan kunstmatig licht. Natuurlijke verlichting heeft namelijk verschillende voordelen. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening en ben je ecologisch duurzamer, maar is het ook voor je stress, ontspanning en mentale gezondheid een stuk beter. 

Natuurlijk licht zorgt gegarandeerd voor een gevoel van rust en blijdschap. Daarom kies je best voor een ontspanningsruimte die minstens één raam bevat. 

Dat betekent niet dat je in deze ruimte geen kunstlichten meer nodig hebt. Je gebruikt kunstlichten nog om alles te verlichten wanneer het avond wordt. Kies bij kunstverlichting voor lichten die niet te fel zijn, maar eerder een diffuus licht verspreiden. 

Ook de kleur van het licht is een belangrijke factor voor de sfeer van je ontspanningsruimte. Koelwitte lichten hebben een helder en blauwachtig licht dat je geconcentreerd en alert maakt. Warmwitte verlichting straalt een warme gloed uit die helpt bij de creatie van een ontspannen en rustige sfeer. 

3. Houd de ruimte proper en netjes 

Niets belemmert je rust zoveel als een rommelige kamer. Zorg dat je ontspanningsruimte proper en netjes is, zo voel je je direct ook een stuk rustiger en meer georganiseerd. Een kamer representeert hoe je je mentaal voelt: een slordige en chaotische kamer betekent een slordige en chaotische geest. Dit wil je natuurlijk vermijden. Onnodig veel voorwerpen leveren je enkel meer stress op. 

Een ontspanningsruimte die altijd rommelig is, heeft niet veel zin. Ruim het altijd op wanneer je het gebruikt hebt. Je zal jezelf in de toekomst dankbaar zijn. 

4. Planten en natuurlijke aspecten

Kamerplanten zijn altijd een goed idee wanneer je je huis wil opvrolijken of een natuurlijke en rustige sfeer wil creëren. Er zijn zelfs studies die aantonen dat planten stress kunnen verminderen. 

Planten hebben een kalmerend effect op mensen en zuiveren bovendien de lucht in je kamer. Omdat er uiteenlopende soorten planten zijn, kan je een keuze maken die aan jouw smaak voldoet. 

Niet alleen de planten, maar ook de potten waarin ze zitten, geven je ruimte een bepaalde sfeer. Voor een ontspannend effect kan je kiezen voor potten gemaakt uit keramiek of terracotta. Een leuk idee is om hangplanten te installeren aan de hand van touwen. Ze geven je ontspanningsruimte een creatief en uniek karakter. 

Bloeiende planten fleuren de kamer op en kunnen een aangenaam contrast bieden met de lichte en natuurlijke kleuren van je ontspanningsruimte. 

5. Relax meubilair kiezen

Er zijn verschillende opties relaxmeubelen waaruit je kunt kiezen. Wat je vooral moet onthouden, is dat het comfortabel moet zitten en dat het je kalmeert wanneer je er na een vermoeiende dag in gaat zitten. Het is bovendien ook handig om een relaxmeubel te kiezen dat je ook toelaat van houding te veranderen. 

De meest voor de hand liggende keuze is een zetel. Maar er zijn ook alternatieven zoals schommelstoelen, poefs, slaapbanken en chaises longues. 

Ook zou je gewoon wat kussens op de grond kunnen leggen of een hangmat installeren. Het is wat jij leuk en comfortabel vindt! 

Wellness ruimte thuis inrichten

Wanneer je al een ontspanningsruimte hebt of je bent niet geïnteresseerd in een ontspanningsruimte, kan je thuis misschien een wellnessruimte inrichten. Drie interessante mogelijkheden zijn: 

  • Een spa. De bubbels en stralen van een spabad maken het luxueuzer dan een gewoon bad. Bovendien kan het je spieren masseren en gewrichten ontlasten. Een ultieme ontspanning dus! Een spa kan je makkelijk thuis laten installeren.
  • Een hottub. Een hottub heeft geen bubbels en jetstreams, maar wel warm water. Een hottub verwarm je aan de hand van een interne of externe gestookte kachel. De warme lucht van de gestookte kachel gaat vervolgens door een buis naar het water van de hottub. Het warme water zorgt voor een kalmerend effect en laat je helemaal tot rust komen. Ook een hottub is binnenshuis eenvoudig te plaatsen.
  • Een sauna. Wanneer je het even allemaal wil uitzweten, is een sauna een geweldige keuze. Een sauna binnenshuis installeren is vaak goedkoper dan buitenshuis. De aansluitingen voor elektriciteit en water zijn er immers al. Na een tijdje in hoge temperaturen te zitten, kan je een deugddoende koele douche nemen. Een sauna doet je mentaal en fysiek weer helemaal ontspannen en fit voelen.
Scroll naar boven