In dit artikel lees je wat een burn-out is, wat daar de oorzaken van zijn en hoe het te behandelen is. Ook lees je welke activiteiten je het best kunt doen om een burn-out zo snel mogelijk te verhelpen, hoe lang je best rust kunt nemen en hoe een werkgever kan helpen bij het voorkomen van burn-outs bij zijn/haar werknemers.
Wat is burn-out?
Een burn-out is een staat van mentale en fysieke uitputting. Bij een burn-out ervaar je moeite bij het uitvoeren van de simpelste dagelijkse activiteiten. Je ervaart een machteloos gevoel en je ervaart het leven meer als een last dan als iets moois. Een burn-out kan veel verschillende symptomen geven. Hieronder sommen we er een aantal op:
1. Een constant gevoel van lichamelijke vermoeidheid.
2. Geestelijke oftewel mentale vermoeidheid. Moeite met het concentreren op iets en dus een korte aandacht span.
3. Moeite met het onthouden van dingen, licht geheugenverlies.
4. Makkelijk beginnen te huilen
5. Je verliest motivatie. Je hebt geen motivatie of drive meer om dingen te bereiken waar je wat energie in moet stoppen.
6. Makkelijk ziek worden. Je hebt vaak makkelijk een griepje of iets dergelijks te pakken.
7. Uitstelgedrag. Je stelt dingen vaak of altijd heel makkelijk voor je uit.
8. Je isoleert je van de buitenwereld. Ook zelfisolatie kan een symptoom zijn van een burn-out. Je bent liever dan vaker dan normaal alleen en je hebt geen behoefte aan gezelschap.
9. Verminderd genot. Je geniet minder van dingen waar je normaal gesproken wel altijd van kon genieten.
10. Onregelmatige eet- een slaapgewoontes. Je eet en slaapt heel onregelmatig en je hebt moeite met het behouden van een patroon/ vast ritme in je leven.
Als je een aantal van deze klachten langer dan een half jaar ervaart, heb je waarschijnlijk een burn-out.

Oorzaken van burn out
De oorzaken van een burn-out kunnen erg variëren. De meest bekende oorzaken van een burn-out zijn het langdurig werken in een stressvolle omgeving en langdurige druk op je schouders vanwege veel verantwoordelijkheden en een overvolle agenda. Maar ook relatieproblemen, geldschulden of bijvoorbeeld het te weinig ervaren van steun uit je omgeving.
Burn out behandelen
De beste manier om een burn-out te behandelen is om bij het begin te beginnen. Eerst moet je constateren en vervolgens accepteren dan je een burn-out hebt. Hierna kan je eens goed bekijken welke activiteiten deze burn-out veroorzaakt hebben. Zodoende kan je voor jezelf bepalen welke activiteiten je dus even tijdelijk beter niet kunt doen en welke activiteiten je wel zonder problemen nog gewoon kunt blijven doen. Ook is het goed om de ernst van de burn-out in te schatten. In het geval van een lichte burn-out zou je namelijk misschien nog wel gedeeltelijk kunnen doorwerken of doorstuderen. Is de burn-out wat zwaarder van aard? Dan kan het verstandig zijn om zeker voor een korte periode even helemaal rust te nemen van werk, studeren en andere verplichtingen. Vervolgens kan je kijken of je nu de activiteiten die de burn-out veroorzaakt hebben op een andere manier kunt doen of dat je die activiteiten helemaal uit je leven en dagelijkse routine schrapt. Als laatste moet je die nieuwe routine, levensstijl alleen nog toepassen en dan zal je van een grote last verlost moeten zijn.
Hoelang rust nemen bij burn-out?
Hoeveel rust je moet nemen bij een burn-out verschilt natuurlijk sterk per persoon. Zo kan de ene persoon er een stuk sneller van af zijn dan de ander. Ook hangt dit natuurlijk af van hoe zwaar de burn-out is. Volgens sommige theorieën duurt het herstel van een burn-out minstens een half jaar, maar kan het ook jaren duren voordat iemand volledig hersteld is. Volgens een andere theorie is het herstel in 3 fasen opgedeeld, waarin de eerste fase 3 weken duurt, de tweede fase 3 tot 6 weken en de derde fase 6 weken. Volgens deze theorie zal het volledige herstel dus ongeveer 12 tot 15 weken moeten duren. Het beste is om ook met je dokter contact op te nemen om persoonlijk advies te krijgen.
Welke activiteiten doen
Tijdens een burn-out licht de prioriteit natuurlijk bij het bijkomen rustig van lichaam en geest. Hoe je dit doet, is natuurlijk voor een groot deel persoonlijk. Iedereen ontspant immers op zijn of haar eigen manier. Zo kan voor de een muziek luisteren een ontspannende activiteit zijn en voor de ander een boek lezen, een sport beoefenen of een stukje wandelen. Over het algemeen zijn er wel enkele activiteiten waar je nooit fout mee kan gaan. Zo kunnen bijvoorbeeld yoga en mediteren voor iedereen met of zonder een burn-out wel een positief effect hebben. Ook is goede slaap essentieel. Je lichaam herstelt namelijk het snelst en het best tijdens goede kwalitatieve slaap. Zorg dus dat je zeker tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgt en aarzel niet om af en toe even een powernap te nemen als je je moe voelt gedurende de dag.
Hoe kan een werkgever burn-out voorkomen?
Een werkgever kan een heleboel doen om burn-outs bij werknemers te voorkomen. Zo kan een werkgever de werknemers de vrijheid geven om hun eigen planning en werkritme te bepalen. Dit kan al veel schelen. Ook kan het een erg positief effect hebben op werknemers om als de werkgever zijn of haar waardering uit te spreken voor het werk dat de werknemer levert. Ook ruimte laten hier en daar voor wat creativiteit kan de mentale werkdruk erg verlichten voor veel werknemers. Verder speelt ook de formulering van de opdrachten een rol. In plaats van de opdracht voor de werknemer als een soort bevel op te dragen, kan je het beter op een positieve manier vragen.
Wat is het verschil tussen een burn-out en depressie?
Een burn-out en een depressie zijn twee verschillende dingen. Een burn-out komt, zoals al eerder vermeld in dit artikel, door lichamelijk en geestelijke overbelasting. Bij depressie hoeft dit niet het geval te zijn. Depressie kan namelijk ook ontstaan zonder enige vorm van lichamelijke of geestelijke overbelasting. Het verschil zit hem ook in de mindset. Iemand die een burn-out heeft wil wel werken, maar het gaat gewoon niet. Hij kan hier de energie niet voor opbrengen. Bij een depressie is dit juist andersom. De energie is het probleem niet, maar degene met depressie heeft gewoon geen zin om te werken of iets te doen. Ook verschillen de tijdstippen wanneer wie inzakt en wie net wat actiever is. Zo is iemand met een burn-out in de ochtend nog wel actief, maar die zakt meestal in de middag al ergens in. Iemand met depressie aan de andere hand wordt juist tegen de avond wat actiever en is juist in de ochtend niet in beweging te krijgen.
Tips om een burn-out te voorkomen:
Er zijn behoorlijk wat tips om een burn-out te voorkomen. Hieronder sommen we er vijf op.
Tip 1. Elke dag iets doen dat je leuk vindt.
Luister bijvoorbeeld eens naar je favoriete muziek wanneer je wakker bent. Als je ten minste een keer per dag iets doet dat je echt leuk vindt kan dit enorm de stress verminderen.
Tip 2. Gezond en genoeg eten en drinken.
Wat je eet en drinkt, heeft grote invloed op hoe je je voelt en op je energie. Daarom is het erg belangrijk om op te letten op wat je eet. Ook genoeg eten is erg belangrijk. Te weinig eten of drinken kan ook uitputting veroorzaken.
Tip 3. Neem af en toe een momentje rust gedurende de dag.
Af en toe even 5 minuten pauze nemen tijdens een zware dag kan wonderen doen. Heb je bijvoorbeeld een lange dag op werk? Neem dan buiten je pauze nog 2 korte rustmomentjes van 5 minuten. Niet alleen helpt dit tegen de stress, maar ook word je er productiever van.
Tip 4. Slaap inhalen indien nodig.
Tijdens een burn-out is slaap iets wat je absoluut nodig hebt. Heb je dus een nachtje slecht geslapen? Haal dat dan indien mogelijk door de dag in.
Tip 5. Praten met anderen.
Praten en hulp vragen aan andere mensen kan enorm helpen om de stress te verlichten. Door er over te praten blijven de gedachtes namelijk niet in je hoofd zweven, maar laat je ze naar buiten komen. Ook kunnen familie of vrienden je helpen bij het zoeken naar een goede en snelle oplossing voor de burn-out. Maar zelfs alleen al er over praten kan al genoeg zijn om de stress flink wat te verminderen. Dit is een uitstekende manier om de druk op jezelf wat te verlichten tijdens een burn-out.