Nieuw dak? Prijs per daksoort en dakbedekking

Het dak dient voor de bescherming van de woning tegen de weersinvloeden. Het dak wordt afgewerkt met een dakbedekking. Dakbedekking heeft een bepaalde levensduur. Wanneer de levensduur is verstreken, is het in ieder geval noodzakelijk om de dakbedekking te vernieuwen. Soms is het ook nodig om de dakconstructie te vernieuwen. Benieuwd naar de prijs voor een nieuw dak? Ontdek het in dit artikel!

Nieuw dak: Prijs per daksoort

Wanneer blijkt dat de dakconstructie is aangetast, dan is het niet verstandig om het hier bij te laten. Je moet dan het complete dak vernieuwen. Dit is een grote klus, waarbij alle aspecten aangepakt worden, zoals de dakconstructie, de spanten, gordingen en kepers, isolatie, het onderdak en de dakbedekking. Ontdek op https://www.dakwerken-gids.be/ alle nuttige info omtrent dakvernieuwingen en dakrenovaties. De prijs voor een nieuw dak, of voor de herstelling ervan, is afhankelijk van het soort dak.

Prijs nieuw hellend dak

De prijs voor een nieuw hellend dak kan behoorlijk oplopen. Dit hangt ook af of je het dak volledig moet vernieuwen of dat een gedeeltelijke renovatie nodig is. Tevens hangt er aan alle verschillende onderdelen weer een apart prijskaartje. Reken voor het vernieuwen van de complete dakconstructie op zo’n € 1.700 per m³.

  • Voor een spantendak zijn de spanten het belangrijkste onderdeel, hiervoor betaal je al snel € 2.000,- per m³.
  • Bij een gordingendak heb je te maken met gordingen en kepers. Gordingen kosten al snel € 1.900,- per m³ en daar moet je de prijs van € 1.800 per m³ voor de kepers bij optellen.
  • Ga voor het isolatiemateriaal en het onderdak uit van een gemiddelde prijs van € 50,- tot € 60,- per m².
  • Een hellend dak zal in de meeste gevallen bedekt zijn met dakpannen, hiervoor moet rekening houden met een gemiddelde prijs van € 85 per m².
  • De prijs voor een volledig nieuw dak zal liggen tussen de € 10.000,- en € 20.000,-.

Prijs nieuw plat dak

Moet je een plat dak vernieuwen? Dan is de prijs al een stuk lager. Ook hier kan het uitmaken of je een volledig nieuw plat dak installeert of dat je het platte dak moet renoveren. Het belangrijkste onderdeel bij een plat dak is het soort dakbedekking. De kwaliteit van het onderdak valt of staat met de kwaliteit van de dakbedekking. Houd ook rekening met de hemelwaterafvoer, anders blijft water langdurig op het dak staan. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs nieuw plat dak met isolatie van tussen de € 50,- en € 70,- per m².

Nieuw dak: prijs per dakbedekking

Is voor het platte dak een volledige of gedeeltelijk vernieuwing vernieuwing niet nodig? Dan is de dakbedekking vernieuwen voldoende. Enkel de dakbedekking vernieuwen is sowieso goedkoper dan het gehele dak vernieuwen. Voor een plat dak heb je keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Bitumen en EPDM zijn tegenwoordig de meest gebruikte dakbedekkingen.

Prijs EPDM dakbedekking

EPDM is de afkorting van diverse soorten synthetische rubbers: Ethyleen, Propyleen en Dieen-monomeer. EPDM is dus een dakbedekkingssoort waarin rubber is opgenomen en is hierdoor elastisch en bestand tegen hoge temperaturen. EPDM mag gezien worden als de opvolger van het klassieke bitumen. Bovendien hoeft EPDM niet gebrand te worden en heeft het een lange levensduur van 40 jaar. De gemiddelde richtprijs voor EPDM ligt tussen de € 30,- en € 80,- per m².

Prijs bitumen dakbedekking

Bitumen is het oudste soort dakbedekking dat inmiddels zijn waarde wel bewezen heeft. Bitumen is uitstekend waterdicht, maar kan bij hoge temperaturen zacht worden. Beschadigingen kunnen gemakkelijk verholpen worden, zonder dat je alle bitumen moet vernieuwen. Ook bitumen heeft een lange levensduur van ongeveer 30 jaar. Bitumen is in aanschaf wat goedkoper dan EPDM. Houd voor bitumen rekening met € 40,- tot € 60,- per m² als de gemiddelde richtprijs.

Nieuw dak: prijs per type dakpan

Voor hellende daken wordt als dakbedekking meestal gekozen voor dakpannen. Tevens kun je ook een rieten of zinken dak hebben. Dit is afhankelijk van het type huis. Hoeveel kosten deze hellende daksoorten?

Prijs leien dakpannen

Voor een dak met leien dakpannen heb je de keuze uit natuurleien en kunstleien dakpannen.

  • Natuurleien bestaan volledig uit natuursteen en hierdoor is elke dakpan volledig uniek. Er zijn enkele kleuren beschikbaar en dit bepaalt voor een groot gedeelte de uitstraling van de woning. Natuurleien hebben een extreem lange levensduur van wel 90 jaar en zijn daarom ook wat duurder. Gemiddeld betaal je hiervoor € 110,- tot 120,- per m².
  • Kunstleien bestaan uit cement met kunststof vezels. Voor een langere levensduur en het langer mooi blijven wordt er een coating op aangebracht. Kunstleien gaan ongeveer 30 jaar mee en kosten tussen de € 65,- en € 75,- per m².

Prijs betonpannen

Betonpannen zijn de klassieke dakpannen die niet al te duur zijn en het dak toch een mooie uitstraling geven. Ze zijn verkrijgbaar in vlakke en golvende dakpannen. Betonpannen hebben een levensduur van gemiddeld 30 jaar en de gemiddelde prijs is tussen de € 20,- en € 40,- per m².

Prijs rieten dak

Een rieten dak heeft een heel speciale uitstraling en is vooral te zien bij boerderijen en landhuizen. Het laten leggen van riet is echt een vak apart. Wel loop je met riet een wat hoger risico op brand. Hiervoor wordt het riet normaliter ook behandeld met een brandwerende coating. Riet gaat zo’n 25 tot 35 jaar mee en het plaatsen kost gemiddeld tussen de € 70,- tot € 100,- per m².

Prijs dakshingles

Dakshingles zijn bijzonder waterbestendig en zodoende enorm populair. Het enige wat u bij dit type dakpan misschien zou kunnen afschrikken is de stijl die niet voor idereen geschikt is. Vooral eigenaars van landelijke woningen zullen een voorkeur dragen voor dakshingles. Een ander groot voordeel van shingles is echter ook dat deze éénvoudig te plaatsen zijn en ook nog bijzonder goedkoop zijn. Afhankelijk van de kleur en vorm van de dakshingle, bevindt de gemiddelde kostprijs ervan zich tussen de €15 en €25 per m².

Dakshingles gaan wel niet je leven lang mee. Na 25 jaar zou een vervanging van de dakpannen misschien wel aan de orde kunnen zijn.

Prijs kleidakpannen

In tegenstelling tot dakshingles zijn kleidakpannen enorm duurzaam. Bovendien zijn deze dakpannen beschikbaar in tal van afwerkingsmogelijkheden, kleuren, stijlen en vormen. Jammer genoeg is deze soort dakpan hoger geprijsd. Reken gemaaklijk aan een richtprijs liggend tussen de €45 en €60 per m2.  Let erop dat deze richtprijs louter en alleen is als het dak niet verder over dakramen, dakkappellen of schoorstenen beschikt. Indien dit wel het geval is, zal de kostprijs nog een stuk hoger liggen. Ook de grootte van de dakpan zal een rol spelen in de totale kostprijs.

Prijs zinken dak

Met een zinken dak heb je wel een heel bijzondere dakbedekking met een zeer karakteristieke uitstraling. Met zinken platen op het dak ben je gegarandeerd dat je je dak nooit meer hoeft te vernieuwen. De zinken dankplaten zijn uiterst duurzaam en onderhoudsvrij. Tevens kan zink op zowel hellende als platte daken toegepast worden. De levensduur van een zinken dak is ruim 125 jaar. Vergeleken met de lange levensduur van het dak, vallen de kosten nog wel mee. De gemiddelde richtprijs is € 70,- per m².

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven