Muren injecteren: kostprijs en stappenplan

Een muur injecteren, de meeste mensen denken dat je hier een professional voor in moet huren. Toch is het ook zeker mogelijk zelf een wand te injecteren. Hoe werkt het dan, zelf een muur injecteren? Is het beter om zelf een muur te injecteren of kun je het beter overlaten aan een professional? En waarom moeten muren soms geïnjecteerd worden?

Waarom muren injecteren?

Muren kunnen met allerlei problemen te maken krijgen. Één van die problemen is opstijgend vocht. Door opstijgend vocht kun je verschillende problemen krijgen. Denk aan schimmel, een onaangename geur, los verf en andere schade aan de woning. Deze schade kan onherstelbaar zijn. Daarnaast kan het ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Opstijgend vocht is het meest voorkomende vochtprobleem in woningen.

Het is daarom belangrijk opstijgend vocht te weren. De muur injecteren met een vochtbestrijder is, als het goed gebeurd, één van de meest geschikte methoden om opstijgend vocht tegen te gaan. Opstijgend vocht wordt bijna altijd veroorzaakt door een slechte water/vochtkering of het ontbreken ervan. Door de muur te injecteren stop je de stijging en zal de wand niet langer vochtig worden.

Opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht heeft nare gevolgen voor je woning en gezondheid. Daarom is het belangrijk om het zo snel mogelijk te herkennen. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. Als de muur tot op een bepaalde hoogte nat is en de vloer droog blijft, is dit al een grote waarschuwing. Merk je ook één of meerdere van onderstaande symptomen op? Dan is de kans nog groter dat je met opstijgend vocht te maken hebt!

  • Loskomend behangpapier of loskomende verf
  • Schimmels op de muur
  • Verkleurde pleister
  • Vlekken op de muur
  • Witte zoutkringen
  • Muffe geur in huis
  • Loskomende plinten

Ben je nog steeds niet zeker of er sprake is van opstijgend vocht? Bekijk deze pagina die je aanvullende informatie zal geven over de verschillende manieren om opstijgend vocht te herkennen en te behandelen.

Muren injecteren of muren impregneren

Muren injecteren is helemaal niet hetzelfde als muren impregneren. Toch worden de termen vaak met elkaar verward. Bij opstijgend vocht worden de muren steeds geïnjecteerd. Terwijl impregnatie eerder een oplossing is voor doorslaand vocht. Ben je er zeker van dat je te maken hebt met opstijgend vocht? Dan moet je de muren dus injecteren. Maar hoe doe je dat en welk gereedschap heb je hiervoor nodig?

Muurinjectie: prijs per lopende meter

De prijs van een wand laten injecteren is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Zo gaat het om hoeveel oppervlakte er bestreden moet worden, hoe sterk het vocht is, welk materiaal er gebruikt wordt, enz. Over het algemeen rekenen vochtbestrijders een bepaalde prijs per lopende meter aan. Meestal is de prijs voor het injecteren van je muur  rond de € 100 per lopende meter.

Hier een aantal tips die je kunt uitvoeren voordat je je wand laat injecteren:

  • Zorg dat je, voordat je een muur laat injecteren, altijd een vochtmeting laat uitvoeren. Soms is het namelijk helemaal niet nodig een muur te injecteren. Dit kan je veel kosten besparen. Daarnaast kun je wat specifiekere info krijgen over hoeveel het injecteren van je muur nou echt gaat kosten.
  • Zorg dat je muren in goede staat zijn. Laat eerst je muur herstellen voor het injecteren. Als dit niet gebeurt kan de injectie niet optimaal worden benut en kan het vocht nog steeds verder opstijgen en terugkomen. Daarnaast moet je schimmel verwijderen. Lichte schimmel kun je zelf verwijderen, zwaardere schimmel kun je beter door een professional laten doen.
  • Zorg dat je muur voldoende tijd heeft om te drogen. Als je na het injecteren te snel begint met verven of behangen kan dit voor problemen zorgen. De gemiddelde wachttijd ligt tussen de 6 en 12 maanden.

Muren injecteren: het volledige stappenplan

Het is mogelijk zelf je muren te injecteren. Er zijn genoeg doe-het-zelf pakketten beschikbaar voor het injecteren voor je muren. Je bespaart hier veel geld mee uit, maar het karwei is toch niet altijd makkelijk. Hier in ieder geval het stappenplan voor het injecteren van je muren:

  1.  Allereerst wat voorbereidend werk: leg beschermfolie tegen de muur die je wilt injecteren. Teken daarna de plekken af waar je wilt boren, meestal ongeveer 50 cm van de vloer. Zorg er voor dat er geen leidingen lopen.
  2. Nu kun je beginnen met boren: zorg er voor dat je boor een dikte heeft van tussen de 14 en 20 mm. De gaten mag je niet dieper dan 2/3 van de muur boren. Het is belangrijk dat je in een hoek van tussen de 10 en 30 graden maakt. Zorg voor 10 tot 15 centimeter ruimte tussen de gaten.
  3. Nu de gaten geboord zijn kun je beginnen met injecteren: zorg er voor dat er geen stof meer in de gaten zit. Dan kun je het vochtbestrijdingsmiddel door een injectie buisje en trechter de gaten in laten lopen.
  4. Als alle gaten zijn gevuld kun je de gaten verder opvullen met mortel. De vochtwerende stof zal hard worden in de muur. Hierdoor wordt de muur beschermt tegen verdere vochtproblemen.
  5. Als je een spouwmuur hebt en het vocht zit aan de binnenkant en aan de buitenkant, dan moet je de vorige stappen herhalen in de andere muur.

Wat heb je nodig?

Als je van plan bent om zelf je muren te injecteren, is het belangrijk dat je met de juiste tools werkt. Alleen zo ga je deftig aan de slag. Neem daarom een notitieboekje bij de hand en noteer onderstaande tools die zeker niet mogen ontbreken:

  • Vochtwerend product
  • Boormachine
  • Trechters
  • Injectiebuisjes
  • Beschermfolie
  • Metaaldetector
  • Mortel
  • Stofzuiger

Muren zelf injecteren of door een vochtbestrijder?

Wat in elk geval belangrijk is bij het bestrijden van opstijgend vocht, ongeacht of je dit zelf doet of laat doen, is het gebruiken van de juiste materialen. Als je dit niet doet is er een grote kans dat je het probleem niet verhelpt. Het grote voordeel van het laten doen is dat professionals ervaring hebben en ook beschikken over het juiste materiaal. Wel is het duurder om te laten doen dan wanneer je zelf je wand injecteert. Als je er zeker van bent dat je het zelf perfect uit kunt voeren moet je het zelf doen. Anders is het toch verstandiger om het uit te laten voeren door een professional.

Scroll naar boven