Vijf redenen om je verwarmingsketel goed te onderhouden

Je komt thuis uit je werk. Het is een beetje fris in huis, dus je zet lekker de verwarming aan. Maar het wordt maar niet warmer. Wat is er aan de hand? O nee, je verwarmingsketel geeft een storingsmelding. Nu moet je een dure monteur buiten kantooruren laten komen. Had je maar aan het jaarlijkse onderhoud van je ketel gedacht!

Onderhoud verwarmingsketel: jaarlijks of niet

Bovenstaande situatie is een voorbeeld waarom jaarlijks onderhoud van je verwarmingsketel zo belangrijk is. Het voorkomt storingen, het bespaart energie (en dus geld), je ketel gaat langer mee en is veiliger. In België is (twee) jaarlijks onderhoud van verwarmingsketels bovendien verplicht. Ook als je huurder bent. Het is dan jouw verantwoordelijkheid als gebruiker van de ketel om tijdig een afspraak met een loodgieter/chauffagiste te maken. De kosten kunnen dan wel door de eigenaar van het huis betaald worden.

De werkzaamheden die verricht worden tijdens een onderhoudsbeurt zijn afhankelijk van het soort verwarmingsketel (bijvoorbeeld combiketel, hybride, elektrisch) en de gebruikte brandstof (gas, stookolie, pellets, et cetera).

Het is ook een mogelijkheid om een onderhoudscontract voor je ketel af te sluiten. Je wordt dan op de hoogte gebracht wanneer je verwarmingsinstallatie gekeurd moet worden en het is vaak goedkoper dan zelf iedere keer een loodgieter/chauffagiste in te schakelen.

 

Kies voor veiligheid en laat je ketel regelmatig checken

Bij een oudere ketel bestaat het risico dat er door slijtage rookgaslekkages kunnen ontstaan. Daarbij komt koolmonoxide vrij, een reukloos gas dat op z’n zachtst gezegd slecht voor je gezondheid is. Je wordt er misselijk van, krijgt hoofdpijn en wordt verward en je kunt zelfs aan koolmonoxidevergiftiging komen te overlijden.

Het is daarom verstandig om een of meerdere koolmonoxidemelders in huis te plaatsen. Plaats er in ieder geval een bij de verwarmingsketel en bijvoorbeeld een in de slaapkamer. Daarnaast is goed ventileren belangrijk, bijvoorbeeld door roosters van ramen open te zetten. Ook een jaarlijkse onderhoudsbeurt draagt zeker bij aan de veiligheid. Is je cv-ketel vijftien jaar of ouder? Dan is het tijd om een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen.

Andere voordelen van een goed onderhouden verwarmingsketel

Een slecht onderhouden verwarmingsketel verbruikt meer energie dan er omgezet wordt in warmte. Zonde, want dit levert je een hoge energierekening op. Onderhoud zorgt voor een beter rendement van je ketel. Ook heb je minder kans op storingen. Een goed onderhouden verwarmingsketel zal ook eerder de verwachtte levensduur halen dan eentje die niet jaarlijks gecheckt is.

Onderhoud verwarmingsketel: 5 voordelen op een rijtje

  1. In België is (twee)jaarlijks onderhoud van verwarmingsketels wettelijk verplicht
  2. Veiligheid: het voorkomen van rookgaslekkage en het daarbij vrijkomen van koolstofmonoxide
  3. Minder kans op vervelende storingen
  4. Besparen op je energierekening door een beter rendement van je ketel
  5. Langere levensduur van je ketel

Genoeg redenen om het onderhoud van je ketel op orde te hebben!

Scroll naar boven