Waarom kiezen voor een PVC voordeur?

PVC is een stof die steeds populairder wordt in de bouw, het is dan ook niet gek dat dingen als ramen en deuren steeds vaker worden gemaakt van PVC. In dit artikel gaan we het hebben over de voor- en nadelen van een PVC voordeur. PVC heeft namelijk vele voordelen en wordt steeds populairder op de markt, PVC is goedkoper dan aluminium. Maar ook tegenover aanzienlijke voordelen staan ook een aantal nadelen.

De voor- en nadelen van een PVC voordeur

Voordelen

Laten we beginnen een aantal voordelen te noemen van een pvc voordeur. ten eerste is pvc erg simpel te onderhouden, alleen al om die reden is de keuze hiertoe erg populair. Vandaag de dag kun je zelfs voor pvc voordeuren kiezen die lijken op hout, om toch de voordelen van het pvc te hebben, maar ook de authentieke look van het hout. Je hoeft de kozijnen ook niet eens in de zoveel jaren opnieuw af te schuren en opnieuw te schilderen. Ook is PVC nog eens heel erg onderhoudsvriendelijk.

PVC vraagt dan wellicht niet veel aandacht qua onderhoud, maar toch is het zeker geen verkeerd idee om je kozijnen af en toe grondig te reinigen, op zijn minst 1 keer per jaar. Wanneer je vuil namelijk te lang laat zitten geef je het de kans om hardnekkig te worden, en dan is het op een gegeven moment bijna onmogelijk om het PVC weer schoon te krijgen.Over het algemeen pak je dit gewoon aan met water, zeep en een spons. Het is te vergelijken met het wassen van de ramen.

Wanneer je kozijnen echt grondig wilt reinigen, dan kun je ook speciale kozijn wax aanschaffen, dit verlengt de levensduur van je deur en je verwijdert achteraf heel eenvoudig het vuil. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten die velen nog geregeld fout doen: je moet nooit een schuurspons gebruiken, hiermee beschadig je het kozijn alleen maar, daar komt ook bij dat je geen schurend en ook geen agressief schoonmaakmiddel dient te gebruiken. Je zult het vuil er wellicht af kunnen krijgen, maar je verkort hiermee de levensduur van de deur op lange termijn. Houd het gewoon simpel, voor grondige reiniging gebruik je kozijn wax, voor eenvoudige reiniging gebruik je niet meer dan water en een eenvoudige spons.

PVC is tevens veruit de goedkoopste optie in vergelijking met aluminium en hout, in combinatie met het feit dat het onderhoud vrij simpel is, maakt de keuze natuurlijk alleen maar populairder. Ook heeft het een ongelooflijk breed assortiment wanneer het aankomt op de mogelijkheid qua kleur, zoals net gezegd is zelfs imitatie van hout mogelijk.

Wanneer je voor een PVC voordeur kiest kun je er ook zeker van zijn dat hij bestand is tegen corrosie en rotting, het is dus ook nog eens erg duurzaam en het heeft daarnaast een goed isolatiewaarde.

Nadelen

Tegenover deze voordelen staan ook een aantal nadelen. De look van PVC is vrij kunstmatig, het ziet er vaak niet echt uit en niet iedereen vindt PVC esthetisch. Bovendien zijn de profielen ook vrij breed, en dus zijn gebogen vormen lastig. Wanneer je PVC dan daadwerkelijk geplaatst hebt, en je later toch besluit dat je liever een andere kleur wilt, dan is dit heel erg moeilijk om te verwezenlijken. Tevens is PVC op zichzelf niet stevig genoeg, het moet daarom ook altijd worden verwerkt met staal, daar komt bij dat het erg gevoelig is voor temperatuurschommelingen, hierdoor gaan PVC voordeuren vaak klemmen.

PVC voordeur plaatsen? Conclusie

Kortgezegd, PVC is een goede keuze voor diegenen die standaardprofielen willen. Wanneer je op het gebied van vormgeving vrij specifieke eisen hebt, dan kun je beter kiezen voor ander materiaal. Het is geen overbodige luxe, en zelf aan te bevelen, om een vakman in te huren voor installatie, zo kun je vertrouwen op efficiëntie en professionaliteit.

Ten slotte komen we nog terug op de voordelen van een deur van PVC in combinatie met de imitatie van hout. Velen houden van de warme uitstraling van houten ramen, maar hebben toch liever de stevigheid van het PVC. Dit is namelijk 30% goedkoper dan hout, en 20% goedkoper dan aluminium. Ook voor mensen met een iets krapper budget is dit een prima optie, stevigheid, in combinatie met een prachtige stijl!

Scroll naar boven