Onderhoud CV-ketel: Hoe onderhouden en door wie?

Om een goede werking van je verwarmingsinstallatie te garanderen is het essentieel jouw cv-ketel goed te onderhouden. Doe je dit niet, dan kan dat schadelijke gevolgen hebben voor jouw gezondheid en die van je gezin. Ook ben je dan niet verzekerd bij brand als de cv-installatie niet gekeurd is.

Het onderhoud van CV ketel kan 100 tot 200 euro kosten (excl. BTW). Als je woning ouder is dan tien jaar, dan kun je profiteren van een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 21%.

Wanneer onderhoud doen op mijn ketel ?

Het onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie is verplicht voor particulieren als bedrijven.

Centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten om de 2 jaar een onderhoudsbeurt krijgen.

Centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) moeten 1 keer per jaar onderhoud krijgen.

Belangrijk: Het onderhoud op een gas- of stookolieketel moet uitgevoerd worden door een erkende technicus.

Wat houdt onderhoud op je cv- ketel precies in?

  • De algemene staat van jouw ketel;
  • Mogelijk een reiniging van jouw ketel;
  • Controle van de verluchting van de ruimte van jouw ketel zich;
  • Controle van de aanvoer van verbrandingslucht;
  • Verbrandingswaarden worden gecontroleerd;
  • De schoorsteen of rookgasafvoer worden gecontroleerd op reinigingen. In Vlaanderen is dit verplicht in Brussel en Wallonië niet.

Waarom moet ik onderhoud laten uitvoeren op mijn ketel?

  • Als je regelmatig onderhoud laat uitvoeren op je cv-ketel door een erkende vakman verleng je de levensduur van je ketel
    je hebt minder risico op storingen;
  • Een onderhouden verwarmingsketel verbruikt minder energie en stoot minder CO2;
  • Je cv-ketel regelmatig laten controleren is wettelijk verplicht

Wat staat er precies op het keuringsrapport?

Het attest geeft aan dat de cv-installatie in gebruik mag worden. Het keuringsrapport is de keuring en het verbrandingsattest in één. Op het rapport moet de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de erkende technicus die de keuring heeft uitgevoerd. De laatste 2 attesten moet je bijhouden.

TIP: Om geen enkele reinigingsbeurt te vergeten is het ook mogelijk een onderhoudscontract aan te gaan met een leverancier. Dit is goedkoper en je wordt gecontacteerd wanneer de installatie opnieuw gekeurd moet worden.

Scroll naar boven