Hoe kalk bestrijden?

Calciumcarbonaat, bekend als kalk, kan zich snel opstapelen op kranen met hard water. Het heeft de neiging om naar boven te sluipen op douchekoppen en keukenkranen. Waardoor er een harde witte aanslag ontstaat rond de spuitgaten en een troebele laag over de rest van de kraan. Je kunt verschillende chemische reinigingsmiddelen vinden die zijn ontworpen om kalk te verwijderen. Echter, met een paar huishoudelijke artikelen kun je ook gemakkelijk kalk verwijderen.

TIP: Zorg ervoor dat je geen zure schoonmaakmiddelen gebruikt zoals citroensap of azijn op gemetalliseerde kranen.

Het gebruik van citroen of azijn om de kalk te verwijderen

Wasmachines en vaatwassers

Azijn of citroensap zal kalkaanslag gemakkelijk verwijderen en je machines opfrissen in de binnenkant. Gebruik in een wasmachine een groot glas van een van beide vloeistoffen in plaats van jouw gebruikelijke wasmiddel en voer een normale was cyclus uit (zonder kleren). In een vaatwasmachine giet je de vloeistof in de bodem van de machine in plaats van in het vakje van de vaatwastablet.

Waterkoker/koffiezetapparaat

Bij een waterkoker is ontkalkingsproces vrij eenvoudig. Begin met het voor een kwart vullen van de ketel met azijn of citroensap en laat de waterkoker een uurtje staan. Daarna vul je de waterkoker bij met water en kook je deze. Giet het gekookte water weg voordat het afkoelt en spoel de ketel vervolgens uit met koud water om eventuele sporen van azijn of citroensap te verwijderen.

Deze methode kan je ook gebruiken voor het ontkalken van koffiezetapparaten. Voeg het azijn of citroensap toe aan het watercompartiment zoals voorheen. Vul vervolgens bij met water en laat het koffiezetproces draaien met deze oplossing en geen koffie. Herhaal dit twee keer met gewoon water om te spoelen.

Kranen

Het lastige is om de kranen in contact te blijven houden met jouw ontkalkingsvloeistof. De beste methode is om de kraan in een azijn geweekte theedoek om te wikkelen en deze vastbinden met een elastiek om de vaatdoek in plaats te houden. Laat het een uur of twee staan. Contoleer wel na een uurtje of de vaatdoek nog voldoende nat is. Na zeker 2 uurtjes moeten alle onderdelen van je kranen schoongeveegd kunnen worden.

Tegels en andere oppervlakken

Kalkafzettingen op vlakke oppervlakken zijn veel gemakkelijker te verwijderen. Door zachtjes te schrobben met azijn of citroensap zullen ze in de meeste gevallen weer stralen.

Hoe ben je verlost van hard water?

Waterverzachters met CO2

Waterverzachters maken gebruik van een technologisch breekproces dat kalk oplost met behoud van watermineralen.

Kooldioxide bekend als CO2, wordt steeds vaker gebruikt voor waterzuiveringsinstallaties. Het verlaagt de hoge pH-waarde snel. Het wordt niet opgeslagen als een zure oplossing. Dus het is veiliger. Het is niet bijtend voor leidingen en apparatuur. Het vereist minder apparatuur en monitoringkosten. Het vereist geen behandelingskosten. Het kan worden gebruikt via een volledig geautomatiseerd systeem.

Voordelen van waterverzachter met CO2

Hieronder lijsten we de voordelen van een waterverzachter met co2 even voor je op:

  • Preventief en beschermend

De kalk dat al aanwezig is in jouw leidingen en jouw huishoudapparatuur wordt opgelost. Je apparatuur gaat daardoor veel langer meegaan.

  • Meer comfort en welzijn

Je zult meer huidcomfort hebben tijdens het douchen met een vermindering van huidirritaties als gevolg.

  • Hygiënisch en gezonder

Calcium en magnesium die van nature in het water aanwezig zijn, blijven behouden.

  • Ecologisch en economisch

Je zult minder water verspillen en je zult geen chemische antikalkproducten met javel meer in het rioolwater gooien.

Scroll naar boven