Wat is een spanplafond en wat kost het?

Tijdens het verbouwen van je huis zijn er veel mogelijkheden. Dat geldt ook voor je plafond. Vaak is het wel zo dat het complete plafond vervangen veel geld en tijd kost. Er zijn een aantal snelle en goedkope oplossingen om tóch voor een ander plafond te gaan. Een hiervan is het plaatsen van een spanplafond.

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond bestaat uit een kunststof doek die door middel van opwarming strak wordt getrokken en op die manier vlak onder het oude plafond wordt bevestigd. In het gebruik zijn deze spanplafonds erg gemakkelijk. Ze kunnen worden bevestigd aan alle ondergronden, zijn waterbestendig en er kunnen net als bij een normaal plafond lampen in worden bevestigd. Daarnaast worden ze op maat gemaakt.

Kostprijs spanplafond

De prijs voor een spanplafond verschilt per grootte, soort en materiaal. Het beste is door een bedrijf een offerte te laten maken, waarin rekening wordt gehouden met je persoonlijke situatie en wensen. Wel is het mogelijk een beeld te geven van rond welke prijs iedere soort spanplafond ligt.

Een normaal polyester of PVC spanplafond kost bijvoorbeeld tussen de €70 en €85. Een akoestisch spanplafond is duurder. Afhankelijk van het type, betaal je tussen de €95 en de €145 . Wil je liever een spanplafond met een zelf uitgekozen print, denk dan aan een prijs van €90 tot €120. De duurste soort spanplafond is een lichtdoorlatend kunststof doek en kost tussen de €130 en €150.

Soorten spanplafonds

Er bestaan behoorlijk veel verschillende soorten spanplafonds. Het is aan te raden goed te kijken naar alle mogelijkheden, voordat je een nieuw plafond aanschaft. Zoals hierboven al aangegeven, zijn er spanplafonds van PVC en polyester, akoestische spanplafonds, spanplafonds met een print en spanplafonds die licht doorlaten.

Het PVC spanplafond wordt over het algemeen het meest gebruikt. Deze heeft een basis van vinylfilm of vel van PVC. Om dit spanplafond te bevestigen, wordt het vel eerst verwarmd tot 70 graden. Daarna wordt deze uitgerekt en bevestigd met behulp van een frame. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende kleuren en texturen. Zo is er glanzend, mat en satijn.

Een polyester spanplafond verschilt van de PVC-variant, omdat deze niet eerst verwarmd hoeft te worden. Ook is dit type alleen in de matte variant te verkrijgen. Een ander verschil met PVC is dat polyester spanplafonds over het algemeen geen naden hebben, terwijl bij PVC spanplafonds deze wel enigszins te zien zijn. Ook is een polyester plafond een stuk stabieler dan PVC. Daarnaast zijn spotjes en hanglampen er gemakkelijk in aan te brengen en zal het minder snel scheuren.

Spanplafonds kunnen ook erg handig zijn om gehorige ruimtes tegen te gaan of om de akoestiek te verbeteren. Een akoestisch spanplafond bestaat uit een doek dat gecombineerd wordt met een akoestische isolatie dat ongeveer 1 centimeter dik is. Dit kan ook helpen de galm in je woonkamer tegen te gaan. De spanplafonds met kleur of print zijn ideaal voor degenen die graag hun kamer zoveel mogelijk willen personaliseren. Ook kun je kosten voor het schilderen van een plafond besparen door te kiezen voor een spanplafond met kleur.

Als laatste zijn er de lichtdoorlatende spanplafonds. Deze zijn vooral handig wanneer je graag licht in het plafond wil verwerken, maar deze niet zichtbaar in het plafond wilt bevestigen. Met dit type kun je de lichten in het oude plafond laten zitten, het doek eronder plaatsen, en gewoon nog dezelfde hoeveelheid licht hebben. Wel wordt er vaak een speciaal anti-vliegendoek bij bevestigd, zodat er geen insecten tussen het spanplafond en het oude plafond kunnen komen.

Hoe spanplafond plaatsen?

De installatie van een spanplafond hangt af van het type plafond dat je wilt plaatsen. De PVC-variant bijvoorbeeld beschikt over een soort harpoen die bevestigd wordt aan een vooraf bevestigde rand aan het plafond. Vervolgens wordt het doek verwarmd en uitgerekt. Naarmate het doek afkoelt, trekt het vanzelf strak.

Ook kan er gebruik worden gemaakt van touwen, knijpers of een plug-screw-methode. Een polyester doek wordt bevestigd met behulp van profielen. Het doek beschikt over spatels, die bij de bevestiging vervolgens in de profielen worden geklikt.

Waarom spanplafond plaatsen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een spanplafond zou moeten plaatsen.

  • Wanneer je huidige plafond is beschadigd of je graag een nieuwe wilt, kun je kiezen voor een makkelijke en goedkope optie voor een nieuw exemplaar. Je bent dus geen dure reparatiekosten kwijt.
  • Ook is de plaatsing redelijk snel. Al binnen een paar uur is het nieuwe plafond bevestigd.
  • Ook zijn ze volledig afwasbaar, waterbestendig en hebben ze weinig onderhoud nodig, wat ze ideaal maakt voor een badkamer.
  • Een spanplafond is daarnaast zeer duurzaam. Ze zijn vlekbestendig en houden geen vet vast.
  • Als laatste is het een goed idee als je graag eens in de zoveel tijd je inrichting verandert. Je koopt een nieuw spanplafond en bevestigt deze snel.
Scroll naar boven