Is massage goed voor ontstressen? Massage tegen stress

Wat is een anti-stress massage? 

Iedereen krijgt op een gegeven moment te maken met stress. Je voelt je angstig en paniek overheerst je gedachten. Een goede manier om je stress onder controle te houden, is een anti-stress massage.

Zo’n massage is waardevol omdat het niet alleen helpt bij fysieke klachten zoals spierpijn, maar ook met je mentale gezondheid. Een massage is een vorm van self care waarbij je even alles loslaat en je lichaam en geest tot ontspanning laat komen. 

Een anti-stressmassage helpt onder andere om je dopamine niveau te stabiliseren. Dopamine is het stofje dat je lichaam aanmaakt wanneer je je gelukkig voelt. Een grote hoeveelheid stress verstoort de balans van dopamine in je lichaam.

Omdat een massage je spieren kneedt, wordt de aanmaak van dopamine gestimuleerd. Je lichaam kan door een massage dus beter om met stress! 

Een anti-stressmassage is ook de perfecte gelegenheid om even te kunnen relaxen en tijd voor jezelf te nemen. Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Je kan deze spanning in je lichaam laten verminderen door jezelf te laten ontspannen tijdens een goede massage.  

Soorten massage:

Alle soorten massages hebben het doel je te laten ontspannen. De rug, schouders en nek zijn plaatsen waar veel mensen spanning ondervinden. In dit blogartikel beschrijven we kort drie soorten anti-stress massages. 

Zweedse massage

De Zweedse massage of klassieke massage is een van de meest gebruikte massages wereldwijd. Het warmt het spierweefsel op en zorgt ervoor dat je spanning en pijn loslaat.

De massage wordt meestal met de handen gegeven. Af en toe worden ook de onderarmen gebruikt. De Zweedse massage is de beste keuze voor beginnelingen. 

Ayurvedische massage

De Ayurvedische massage is heel populair in India en wordt gezien als een van de beste massages tegen stress. Ayurveda is een gezondheidsleer die gelooft in het bestaan van energie in het lichaam, de geest en bij uitbreiding in de hele kosmos. 

Deze massage is een volledige lichaamsmassage en gebruikt kruiden en natuurlijke oliën. De vitale energiepunten van je lichaam worden gestimuleerd en doen de geblokkeerde energie in je lichaam opnieuw vrij stromen. Deze massage is perfect om de blokkades in je lichaam weg te halen.

Massage burn-out

Wanneer je een burn-out hebt, zijn je lichaam en geest niet meer in balans. Massages voor een burn-out focussen zich eerst en vooral op het lokaliseren van de spieren die veel spanningen hebben. Deze worden los gemasseerd door verschillende ontspannende massagetechnieken te gebruiken. Hierdoor worden de spieren voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. De afvalstoffen worden afgevoerd. 

Daarnaast focust een massage burn-out zich ook op het verminderen van stresshormonen. De massage zorgt ervoor dat je je ontspant, waardoor er stofjes zoals endorfine en oxytocine vrijkomen. Zo voel je je niet alleen rustiger, maar ook gelukkiger. Een klassieke ontspanningsmassage werkt dus goed wanneer je met een burn-out kampt. 

Verschil met ontspanningsmassage 

Een ontspanningsmassage heeft als doel de spieren in je lichaam los te maken. Bekende ontspanningsmassages zijn een hoofdmassage, nekmassage, rugmassage en voetmassage. 

Wanneer je een nog groter ontspanningseffect op de spieren wil, kan je voor een massage kiezen waarbij je de massage gebeurt met verwarmde stenen. Dit is een hotstone massage.

Ontspanningsmassages zorgen natuurlijk voor ontspanning, maar helpen je ook de verbinding met jezelf (terug) te vinden.  

Voordelen van massage tegen stress

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een goede massage. 

Vermindering van stress 

Stress kan zorgen voor verschillende gevolgen: je maakt je zorgen, je hebt hoofdpijn of je voelt je extreem vermoeid. Je kan ook nog eens extra prikkelbaar zijn, je opgejaagd voelen of zelfs chagrijnig zijn. Vervolgens slaap je ‘s nachts onrustig, creëer je een slaaptekort en kan je niet meer ontspannen. 

Je zenuwstelsel raakt met andere woorden overprikkeld. Soms kan dat zelfs tot gevolg hebben dat je fysieke klachten krijgt. Je fysieke en mentale gezondheid zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. 

Verschillende massages kunnen je helpen om je stressniveau te verminderen. Ze verlagen namelijk het stresshormoon cortisol. Je kunt ook je angstklachten of paniekaanvallen aanpakken door regelmatig een massage te nemen.

Verbetering van de algehele gezondheid 

Massages helpen je niet alleen je stress onder controle te houden. Ook je gezondheid over het algemeen heeft veel voordelen aan een massage: 

 • Het verbetert je humeur 
 • Het vermindert depressieve gevoelens en woede of agressie 
 • Het draagt bij tot een betere nachtrust 
 • Het verbetert je energieniveau 
 • Het draagt bij tot een gezonde bloeddruk (verbeterde doorbloeding) 
 • Het ontspant je spieren 
 • Het vergroot je zelfvertrouwen 
 • Het geeft je innerlijke rust 
 • Het zorgt voor een betere balans van hormonen
 • Het verbetert de werking van je immuunsysteem 
 • Het verbetert de ademhaling 
 • Het doet je helder denken 

Hoe vaak mag je je laten masseren?

Wanneer je een massage wil instellen als een onderdeel van je nieuwe, gezonde levensstijl dan is eenmaal per maand voldoende. Dit helpt je genoeg om met de spanningen om te gaan die je in je dagelijks leven kunt ervaren. 

Als je in een heel stressvolle periode zit, kan het zijn dat je wat frequenter een massage nodig hebt: om de week of twee weken is dan een betere optie. 

Vaak moet je zelf uitzoeken wat het beste werkt voor jou en jouw lichaam. 

Wat doet een massage met je lichaam?

Een massage zorgt ervoor dat je lichaam en geest weer in balans komen of in balans blijven. Regelmatig een massage nemen, heeft een langdurig positief effect op je fysieke lichaam en mentaal welzijn. 

Een van de effecten van een massage is dat de stoffen endorfine (gelukshormoon), oxytocine (gevoel van intimiteit en verbondenheid) en dopamine (genot, blijdschap en welzijn) in je lichaam vrijkomen.

Ook het oxytocinegehalte in je lichaam verhoogt. Dit zorgt voor positieve sociale interactie en vermindert je angstgevoelens. Ook stimuleert oxytocine de groei en het herstel van weefsel. Een massage kan zelfs je spijsvertering verbeteren. 

Oxytocine komt eigenlijk vrij door verschillende soorten sensorische stimuleringen. Denk aan aanraking, warmte of zelfs het eten van voedsel. 

Een massage laat je gelukkiger voelen, ontspant je lichaam en geest en laat je meer verbonden voelen met jezelf en de wereld. 

Scroll naar boven