Bouwvergunning carport: noodzakelijk?

In 2010 werden de eisen voor het plaatsen van een carport minder streng. Sindsdien hoef je bijna nooit meer een bouwvergunning aan te vragen als je een carport wilt laten bouwen. Uiteraard dient je carport wel aan enkele voorwaarden te voldoen.

Losstaande carport: geen bouwvergunning nodig

Vormt je carport een apart gebouwtje dat niet aan je huis wordt aangebouwd? In dat geval heb je geen bouwvergunning nodig. Als je carport bovendien aan enkele voorwaarden voldoet, hoef je de gemeente zelfs niets te melden.

Concreet gaat het om een vijftal voorwaarden.

  1. De carport mag hoogstens 3,5 meter hoog zijn en maximaal 30 meter van je huis verwijderd zijn.
  2. Plaats je de carport in de tuin naast je huis, dan moet die zich op minstens 3 meter afstand van de perceelgrens bevinden.
  3. Een carport in je achtertuin moet een afstand van minstens 1 meter bewaren ten opzichte van de perceelgrens.
  4. De maximaal toegelaten oppervlakte aan losstaande bijgebouwen bedraagt 40 m2. Zorg dus dat je die grens niet overschrijdt.
  5. Tot slot mag je de carport in bepaalde gebieden niet plaatsen.

Gouden tip: Contacteer altijd je gemeente. Afhankelijk van je gemeente kunnen de voorwaarden veeleisender zijn.

Aangebouwde carport: meldingsplicht i.p.v. bouwvergunning

Voor een uitbreiding van je woning, heb je altijd een bouwvergunning nodig. Als je carport aan bepaalde voorwaarden voldoet, is een meldingsplicht echter voldoende. Deze voorwaarden komen grofweg overeen met de voorwaarden die gelden voor een losstaande carport. Er zijn echter een paar verschillen.

  1. Met een maximaal toegelaten hoogte van 4 meter, mag een aangebouwde carport ietsje hoger zijn dan een losstaande carport.
  2. Een aangebouwde carport die zich in de achtertuin bevindt, moet niet 1 meter, maar 2 meter afstand bewaren ten opzichte van de perceelgrens.
  3. Zorg tot slot dat het doel en het aantal verblijfplaatsen van je woning niet veranderen.

Controleer voor alle zekerheid ook voor een aangebouwde carport even de specifieke eisen van jouw gemeente. Als je carport niet voldoet aan de vereiste voorwaarden, zal je een bouwvergunning moeten aanvragen. De gemeente beantwoordt je aanvraag binnen 30 dagen.

 

Scroll naar boven