Glaswol: info en prijzen

Overweegt u het om uw spouwmuur te laten isoleren? Goed idee, want dit is een slimme investering. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal uw energiefactuur aanzienlijk doen dalen. Minder vaak de verwarming moeten laten draaien is ook minder belasten voor het milieu en dus beter voor onze planeet. Er zijn verschillende soorten materialen waarmee uw spouwmuur geïsoleerd kan worden. Een goedkoop, maar kwaliteitsvol voorbeeld is glaswol.

Glaswol: veelzijdig en duurzaam

Glaswol wordt gemaakt uit gerecycleerd glas, zand en kalk. Hierdoor is het oneindig recyclebaar, wat het een erg duurzaam en milieuvriendelijk materiaal maakt om mee te bouwen.

Glaswol bestaat in verschillende vormen. Er zijn platen, matten en vlokken. Deze worden gebruikt bij verschillende isolatietaken. Het gebruik van glaswol vind je geregeld terug bij dakisolatiewerken. Ontdek meer over de eigenschappen van glaswol bij dakisolatie op https://www.dakisolatie-vergelijk.nl/.

Glaswolvlokken worden daarentegen specifiek gebruikt bij spouwmuurisolatie omdat ze deze makkelijk kunnen inspuiten. Voordat uw spouwmuur geïsoleerd kan worden, dient het aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • De spouwmuur dient breed genoeg te zijn. Minstens 5 cm is de algemene richtlijn.
 • De spouwmuur dient in goede staat te verkeren. Barsten en scheuren zullen de isolatiewaarde doen dalen en het glaswol kan daardoor mogelijk ontsnappen.
 • De spouwmuur dient schoon te zijn. Een vuile spouwmuur zorgt ervoor dat het glaswol niet overal gelijk verdeeld kan worden, wat opnieuw de isolatiewaarde niet ten goede komt.

Ondanks de waaier aan voordelen van glaswol als isolatiemateriaal, is het toch nog relatief goedkoop. Het isoleren van uw spouwmuur kost gemiddeld een 15 à 20 euro per vierkante meter. Er zijn enkele factoren die een invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs, waaronder de grootte van de muren, de breedte van de spouwmuur, de moeilijkheidsgraad van de werken en de kosten van de vakman zelf die u inhuurt. Door prijzen van verschillende professionals te vergelijken kan u een hele soms geld besparen. Vraag hier daarom gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende vakmannen bij u in de buurt.

Het is ook mogelijk om een deel van de kosten terug te krijgen in de vorm van een premie. Deze premie bedraagt € 5 per vierkante meter. Voor beschermde afnemers – mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen- bedraagt deze premie 9 euro per vierkante meter. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden om hier kans op te maken.

 • De premie is enkel beschikbaar voor woningen in het Vlaamse gewest die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten, of woningen waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend voor bovenstaande datum.
 • De breedte van de spouwmuur dient minstens 5 cm te zijn. Daarboven dient de holte volledig opgevuld te worden met het isolatiemateriaal.
 • De werken dienen uitgevoerd te worden door een gecertificeerd aannemer die volgens de juiste methode werkt.
 • Het isolatiemateriaal dient aan een aantal voorwaarden te voldoen.
 • De premie dient aangevraagd te worden binnen de 12 maanden na de uitvoering van de werken.

U kan zelfs nog meer besparen wanneer u uw spouwmuur isoleert. Isolatiewerken vallen niet onder het normale btw-tarief van 21%, maar dat van 6% onder enkele voorwaarden.

 • Uw woning is ouder dan 10 jaar.
 • U laat de werken uitvoeren door een erkend vakman.
 • Uw woning wordt niet of slechts gedeeltelijk gebruikt voor professionele doeleinden.

Richtprijzen glaswol

Mensen die hun spouwmuur laten isoleren hebben hun investering op gemiddeld 3 à 5 jaar terugverdiend omdat de kosten van hun energieverbruik fors dalen. Wanneer we de bovenstaande premie etc. ook mee in rekening brengen kan de investering zelfs nog sneller worden terugverdiend.

In onderstaande tabel vindt u een vergelijking van de gemiddelde prijzen van verschillende materialen voor spouwmuurisolatie.

Materiaal Prijs per vierkante meter
Glaswol €15 à €20
EPS-parels €20 à €25
Steenwol €20 à €25
PUR-schuim €25 à €30

De goedkope prijs van glaswol is niet de enige reden waarom u uw spouwmuur hier mee zou willen isoleren. Er zijn nog een heleboel redenen die van glaswol zo’n interessant isolatiemateriaal maken.

 • Het is akoestisch goed isolerend.
 • Het heeft een hoge isolatiewaarde.
 • Het is niet brandbaar.
 • Het is waterafstotend.
 • Het weegt weinig.
 • Het heeft een goede prijs-prestatieverhouding.
 • Het heeft geen andere stoffen nodig om zich aan de muur te hechten noch is er een bepaalde chemische reactie nodig.
 • Het kan niet inzakken in een spouwmuur, dus het behoud zijn isolatiewaarde.

Er is wel één nadeel verbonden aan het gebruik van glaswol. Er kunnen kleine vezels vrijkomen bij de plaatsing van het materiaal. Dit kan gelukkig geen grote gezondheidsproblemen veroorzaken zoals bij bijvoorbeeld asbest het geval is. Maar het kan wel irritatie en jeuk veroorzaken. Gebruik daarom altijd beschermde kledij wanneer u met dit materiaal werkt. Beschermende kledij, handschoenen, een mondmasker en een veiligheidsbril zijn geen overbodige luxe.

Glaswol is dus een enorm interessant materiaal om mee te werken. Het is relatief goedkoop, flexibel en duurzaam en biedt u nog een groot aantal voordelen. Als u nog met vragen zit, twijfel dan niet om contact op te nemen met een vakman die weet waar hij over praat. Vind hier enkele specialisten uit uw buurt en deze zullen u graag verder helpen met al uw vragen.

Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol

Het verschil tussen glaswol en steenwol zit hem vooral in de compositie ervan. Zoals eerder aangehaald bestaat glaswol uit gerecycleerd glas, zand, kalk en andere natuurlijke materialen. Steenwol bestaat daarentegen uit vulkanisch gesteente.

Glaswol is geschikt voor zowel thermische als akoestische isolatie. Je kunt met dit isolatiemateriaal dus twee vliegen in één klap slaan! De vezelstructuur zorgt ervoor dat het materiaal zeer flexibel en licht is. Glaswol is daarom snel en eenvoudig te verwerken en is ideaal voor het opvullen van voegen, maar ook voor dakisolatie. Het materiaal is dampopen, waardoor de kans op vochtproblemen uiterst gering is. Bovendien gaat het materiaal tientallen jaren mee zonder kwaliteitsverlies. En dit alles tegen een relatief goedkope prijs.

Steenwol kan ook gebruikt worden voor thermische en akoestische isolatie. Dit materiaal is echter iets minder flexibel. Steenwol wordt daarom vaak gebruikt voor spouwmuur- en vloerisolatie. Bovendien is het materiaal aanzienlijk zwaarder dan glaswol. Hoewel steenwol iets duurder is in aanschaf, is het veel minder vervelend te behandelen.

Scroll naar boven